6 Ιούνιος 2014, 09:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:10

Απαγχονίστηκαν για να τιμήσουν τη φανέλα τους και εμείς τους θυμόμαστε και τους τιμούμε...

  • Απαγχονίστηκαν για να τιμήσουν τη φανέλα τους και εμείς τους θυμόμαστε και τους τιμούμε...

Απαγχονίστηκαν για να τιμήσουν τη φανέλα τους και εμείς τους θυμόμαστε και τους τιμούμε με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα φορώντας τις τιμημένες στολές τους.

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Μερζιφούντας «Πόντος», ιδρύθηκε από μαθητές και αποφοίτους του Κολλεγίου «Ανατόλια» το 1903. Εκτός από αθλητικές δραστηριότητες συμπεριλάμβαναν και άλλες στους τομείς του πνεύματος και της τέχνης. Διοργάνωναν θεατρικές παραστάσεις και από το 1910 ανέλαβαν την έκδοση του περιοδικού >Πόντος<.
Ένα περιοδικό με φιλολογικό, επιστημονικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο.

Οι αθλητές της ποδοσφαιρικής ομάδας «Πόντος» αυτού του Αθλητικού Συλλόγου είχαν άσπρες και μπλε οριζόντιες ρίγες και το γράμμα «Π» στο στήθος τους.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1921 οι Τούρκοι περικύκλωσαν το Κολλέγιο «Ανατόλια» και συνέλαβαν τους παρόντες αθλητές. Με γρήγορες διαδικασίες οδηγήθηκαν στην Αμάσεια όπου με ψεύτικες κατηγορίες και μαζί με άλλες μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνισμού του Πόντου καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Όπως και σε άλλα μέρη της Υφηλίου (Αυστραλία), έτσι και στην Κολωνία της Ρηνανίας Φεστφαλίας στην Γερμανία θα διοργανωθεί μετά τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές ανάλογος ποδοσφαιρικός αγώνας με αντίγραφες ποδοσφαιρικές στολές για να τιμήσουμε το θάρρος και την αγωνιστικότητα των ανδρών αυτών, τιμώντας με αυτό τον τρόπο και όλα τα θύματα της Μικράς Ασίας και του Μικρασιατικού Πόντου, που απετέλεσε και την τελευταία φάση της μεγάλης καταστροφής του συνόλου του εκεί χριστιανικού κόσμου.

Ποντιακός Σύλλογος Κολωνίας "Οι Αργοναύτες"