26 Οκτώβριος 2020, 22:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2020, 23:16

To Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών στον Νίκο Αναστασιάδη

  • To Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών στον Νίκο Αναστασιάδη
    Ο Κώστας Μπακογιάννης απονέμει το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών στον Νίκο Αναστασιάδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δήμος Αθηναίων / STR)

Την ύψιστη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, απένειμε απόψε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.

«Σας καλωσορίζουμε, τιμώντας στο πρόσωπό σας όλους τους Κυπρίους. Τους αγώνες και τις αγωνίες τους. Την αξιοπρέπεια και το κουράγιο τους. Τιμώντας όλα αυτά που συμπυκνώνονται στην άσκηση της πολιτικής σας και τη μέχρι τώρα πορεία σας. Μία πορεία που αρμόζει στον ηγέτη ενός περήφανου λαού» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων στην ειδική τελετή που έγινε στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου και του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση.

Ο Κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε ότι «είναι αυτή η πολιτική που αντιμετωπίζει τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις με σύνεση, ψυχραιμία και πίστη στις αρχές που εξασφαλίζουν την ειρήνη, αλλά ταυτόχρονα, και την πρόοδο της Κύπρου. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος, μεταξύ των κρίσεων και των προβλημάτων με τους γείτονες, αναπτύσσεται. Έχει χαράξει, ήδη, τον δικό της, επιτυχημένο δρόμο. Και αφήνει το δικό της αποτύπωμα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας, παρά την εισβολή και κατοχή, πετύχει το δικό της οικονομικό θαύμα».

Επίσης τόνισε ότι ο δρόμος που έχει χαράξει ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο δύσκολος δρόμος.

Όπως εξήγησε, απαιτεί υπομονή, επιμονή και αδιάκοπη δουλειά. «Και περνά μέσα από προκλήσεις, εντάσεις και επιθέσεις, χωρίς κραυγές και συνθήματα, αλλά με πυξίδα την ειρήνη και την ευημερία των λαών. Με πυξίδα όλα όσα περιλαμβάνει το κεκτημένο της Κοινωνίας των Εθνών και σήμερα αμφισβητείται από την τουρκική πλευρά. Είναι η διαφορά μεταξύ της ευρωπαϊκής αντίληψης για την τήρηση των συμφωνηθέντων και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με εκείνη της μονομερούς κυριαρχίας, της γαλάζιας πατρίδας και του αυτοκρατορικού οράματος» πρόσθεσε.

Αναστασιάδης: Λύση στο Κυπριακό χωρίς παρεκκλίσεις από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ
Από την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης αφού εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου, της οικογένειάς του, ως επίσης ολόκληρου του κυπριακού λαού για την τιμητικότατη αυτή απονομή, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αμετάθετος στόχος μου, όπως άλλωστε και των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και του ελληνικού λαού, παραμένει η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, χωρίς παρεκκλίσεις από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Μιας λύσης που θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο κράτος του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Μίας λύσης η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, και, συνεπώς, τη βιωσιμότητα του κράτους, επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες, ασχέτως εθνικής καταγωγής, να συμβιώσουν με αλληλοσεβασμό και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και προόδου.

»Δράττομαι της παρούσης να εκφράσω για άλλη μία φορά τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Πολιτείας αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού για τη διαχρονικά αταλάντευτη θέση αρχών της Ελλάδας όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει και καταβάλλουμε για εξεύρεση μιας συνολικής και λειτουργικής λύσης».