26 Οκτώβριος 2020, 08:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2020, 08:52

Κρίσιμες συναντήσεις σήμερα Μητσοτάκη και Δένδια με Λαβρόφ

  • Κρίσιμες συναντήσεις σήμερα Μητσοτάκη και Δένδια με Λαβρόφ
    Νίκος Δένδιας (Δ) και Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2019 (φωτ.: EPA / Sergei Chirikov)

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθούν διαδοχικά σήμερα ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη εργασίας (όπως τη χαρακτήρισε η Μόσχα) του Ρώσου αξιωματούχου στην Ελλάδα, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ως προς το σκέλος της αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η απέλαση Ρώσων διπλωματών και οι αιχμές για δήθεν ρωσική ανάμειξη στις κινητοποιήσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών είχαν οδηγήσει σε πάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων.

Είναι ενδεικτικά, άλλωστε, τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας χθες από το βήμα της Βουλής. Ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι ελπίζει πολλά στην άφιξη Λαβρόφ και θεωρεί ως ζητούμενο την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, μέσα από το τετ α τετ που θα έχει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν "Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021"», αναφέρει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας για την επίσκεψη Λαβρόφ.

Στις 17:00 στο Μέγαρο Μαξίμου
Το απόγευμα, στις 17:00, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τον Ρώσο ΥΠΕΞ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνομιλίες μαζί του. Μία ώρα αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος στη συνέχεια θα έχει συζητήσεις και με τον Ν. Δένδια για ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα γίνεται σε μια χρονική περίοδο όπου κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία του «Ορούτς Ρέις». Είναι φανερό ότι Μόσχα και Άγκυρα διατηρούν τα τελευταία χρόνια μια ιδιόμορφη σχέση στρατηγικού χαρακτήρα, και αυτό προφανώς δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ακόμη ακόμη αγκάθι στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα έκανε κάποιες μικρές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη Λαβρόφ στην Αθήνα. Αρχικά, ανέβασε μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter με την οποία υποστήριζε ουσιαστικά το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και μερικά 24ωρα αργότερα κοινοποίησε το βίντεο του ρωσικού ΥΠΕΞ για την επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, με την υπόμνηση για τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό.