25 Οκτώβριος 2020, 16:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2020, 16:39

«Γερουσιαστές για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό»: Ειδικό συμβουλευτικό σώμα ιδρύει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

  • «Γερουσιαστές για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό»: Ειδικό συμβουλευτικό σώμα ιδρύει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
    (Φωτ. αρχείου ΑΠΕ ΜΠΕ / Αρχιεπισκοπή Αμερικής / Δημήτρης Πανάγος)

Τη σύσταση ενός ειδικού συμβουλευτικού σώματος με την ονομασία «Γερουσιαστές για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό», ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Αυτό το σώμα απαρτίζεται από μέλη που προσφέρουν καθοδήγηση στη νέα γενιά με την ενέργεια, τις καινοτόμες ιδέες και τη δημιουργική σκέψη τους, όπως σημειώνει η Αρχιεπισκοπή σε ανακοίνωσή της.

Σκοπός αυτής της υψηλού κύρους Γερουσίας θα είναι να συμβουλεύει τον Αρχιεπίσκοπο, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο επί θεμάτων που αφορούν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τη βελτίωση της Εκκλησίας, ειδικά αυτήν την περίοδο όπου ξεκινά το έργο της σύνταξης ενός νέου Καταστατικού Χάρτη, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ολοένα και αυξανόμενες ποιμαντικές ανάγκες των πιστών και θα εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο της λαμπρής ιστορίας της Εκκλησίας στην Αμερική για τα επόμενα 100 χρόνια.

Διορισμοί στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανακοίνωσε και τους διορισμούς στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για την περίοδο 2020-2022. Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο είναι το γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό σώμα του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και ασχολείται με τις διακονίες, τα ιδρύματα και τις οικονομικές υποθέσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Μέλη με δικαίωμα ψήφου είναι: ο Αρχιεπίσκοπος ως πρόεδρος, τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, οι βοηθοί επίσκοποι, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, 51 μέλη που διορίζονται από τον Αρχιεπίσκοπο και υπηρετούν σε τομείς κατά διακριτική ευχέρεια του ιδίου, οι διατελέσαντες αντιπρόεδροι του Συμβουλίου, οι πρωτοσύγκελλοι κάθε Ιεράς Μητροπόλεως, οι αντιπρόεδροι των Μητροπολιτικών Συμβουλίων, καθώς επίσης και ένας κληρικός και δύο λαϊκοί από την Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια και από κάθε Ιερά Μητρόπολη, οι οποίοι εκλέγονται από τις τοπικές κληρικολαϊκές συνελεύσεις που προηγούνται της εθνικής κληρικολαϊκής.

Επιπλέον, οι διάφορες διακονίες και τα ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής συμμετέχουν στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο μέσω των ex officio εκπροσώπων τους.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου εκλέγονται εκ των μελών του Συμβουλίου που προτείνονται από τον Αρχιεπίσκοπο. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου για την περίοδο 2020-2022, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα προτείνει τα ακόλουθα μέλη: Ιωάννη Κατσιματίδη, ως αντιπρόεδρο, Elaine Allen, ως ταμία, Θεόδωρο Μποζονέλη, ως γραμματέα.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος όρισε στην Εκτελεστική Επιτροπή τους εξής: Λάζαρο Κύρκο, ως πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Μιχαήλ Ψαρό, ως πρόεδρο της Επιτροπής Διοικητικών θεμάτων, Μαρία Στεφανή, ως πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.