25 Οκτώβριος 2020, 14:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2020, 14:49

Πέθανε ο Νίκος Μπελογιάννης

  • Πέθανε ο Νίκος Μπελογιάννης
    Ο Νίκος Μπελογιάννης στην κηδεία της Έλλης Παπά, το 2009 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κατερίνα Μαυρωνά)

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου νοσηλευόταν άφησε το πρωί της Κυριακής την τελευταία του πνοή ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά. Γεννήθηκε στη φυλακή τον Αύγουστο του 1951, καθώς η μητέρα του ήταν πολιτική κρατουμένη.

Μεγάλωσε με την οικογένεια της θείας του, Διδώς Σωτηρίου, καθώς η Έλλη Παππά αποφυλακίστηκε το 1964, ενώ ο πατέρας του εκτελέστηκε από το στρατοδικείο το 1952.

Απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, εργάστηκε στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Επί πολλά χρόνια και μέχρι τη συνταξιοδότησή του ήταν επικεφαλής του Κέντρου Λίθου (μονάδα του υπουργείου Πολιτισμού) και διέσχιζε την Ελλάδα για να «θεραπεύει» μνημεία.

Αρθρογραφούσε στην Ελευθεροτυπία και στο Fragilemag, ενώ είχε και συγγραφικό έργο(Σταλινισμός: Η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία, Αυτά λοιπόν τα νέα του Αλεξάνδρου. Στιγμιότυπα της μνημονιακής εποχής δεξιάς και αριστεράς). Τις τελευταίες δεκαετίες ασχολήθηκε με το έργο των γονιών του, καθώς και της Διδώς Σωτηρίου, μέσω επανεκδόσεων, εκδόσεων, επιμελειών και εκδηλώσεων.

Τελευταία του επιθυμία ήταν η σορός του να αποτεφρωθεί και να μην γίνει καμία τελετή.