25 Οκτώβριος 2020, 12:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2020, 12:23

Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας για την επέκταση των ερευνών του Oruç Reis

  • Διάβημα της Αθήνας και ενημέρωση εταίρων και συμμάχων για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex 3
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα NAVTEX με την οποία επεκτείνονται οι έρευνες του Oruç Reis, αφού δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ελληνική διπλωματία τονίζει ότι η Τουρκία δείχνει για πολλοστή φορά ότι αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε γίνεται λόγος για συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά μέσω των παράνομων σεισμικών ερευνών, ενώ η Τουρκία αποκαλείται «κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης».

Εκτός από το διάβημα διαμαρτυρίας που θα στείλει για την άμεση ακύρωση της οδηγίας προς ναυτιλλομένους, η Ελλάδα θα ενημερώσει και τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

Η περιοχή που δεσμεύεται από τη νέα τουρκική NAVTEX μέχρι τις 4 Νοεμβρίου βρίσκεται περίπου 21 ναυτικά μίλια νοτίως της Ρόδου, και αφορά τόσο το Oruç Reis όσο και τα δύο πλοία που το συνοδεύουν. Η Αθήνα έχει ήδη απαντήσει με αντι-NAVTEX, με την οποία υπενθυμίζεται στην τουρκική πλευρά ότι δεν διαθέτει καμία δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή.