25 Οκτώβριος 2020, 10:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2020, 10:09

Καρκίνος του μαστού: Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

  • Καρκίνος του μαστού: Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με έξι γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μία που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και με την ογκολόγο Έλενα Λινάρδου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Στη συνάντηση τονίστηκε η τεράστια σημασία της πρόληψης, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη.

Στόχος είναι, όπως τόνισε, να δημιουργηθεί ψηφιακά ένας ιατρικός φάκελος ασθενούς, ώστε να είναι δυνατή η ακτινολογική παρακολούθηση και να έχει ο γιατρός εικόνα σε βάθος χρόνου.

Από την πλευρά της, η Έλενα Λινάρδου ανέφερε ότι η μαστογραφία μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου, αλλά όταν γίνεται ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών ο κίνδυνος μειώνεται κατά 40%.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες. Είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί, να διαγνωστεί έγκαιρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σχεδόν μια στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία.