25 Οκτώβριος 2020, 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2020, 09:27

Επεκτείνονται οι έρευνες του Oruç Reis – Νέα NAVTEX

  • Επεκτείνονται οι έρευνες του Oruç Reis – Νέα NAVTEX
    (Πηγή: Twitter)

Μετά τις NAVTEX με τις οποίες δεσμεύονται περιοχές για στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανήμερα τις 28ης Οκτωβρίου, η Τουρκία προχώρησε σε νέα κίνηση, επεκτείνοντας και δίνοντας παράταση στις έρευνες του Oruç Reis.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου εκδόθηκε νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους, με ισχύ μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Η προηγούμενη τουρκική NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας είχε ισχύ μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Η νέα οδηγία αφορά την περιοχή νοτίως της Ρόδου και ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου και περιλαμβάνει και τα πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος.

Η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα: Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-NAVTEX, καταγγέλλοντας «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τη δημόσια δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές της Ελλάδας και της Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου), η Άγκυρα εξήγγειλε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τρίτη έως την Πέμπτη.