25 Οκτώβριος 2020, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2020, 08:51

Τουρκία: Η Σάντα των Ποντίων προστατευόμενη περιοχή, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη

  • Τουρκία: Η Σάντα των Ποντίων προστατευόμενη περιοχή, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη
    (Φωτ.: Anadolu)

Σε μια σχεδόν απροσπέλαστη κόχη των Ποντικών Άλπεων, σε υψόμετρο 1.500-1.800 μέτρων, τον 16ο αιώνα οι Έλληνες του Πόντου έφτιαξαν την επτάκωμο Σάντα, τους επτά οικισμούς στα σύνορα Αργυρούπολης-Τραπεζούντας που πλέον έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των Τούρκων που εδώ και χρόνια αναζητούν παντού τουριστικές ευκαιρίες.

Κατεστραμμένοι από παράνομες ανασκαφές και παρατημένοι από τις τουρκικές Αρχές, οι οικισμοί αυτοί πλέον μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας.

Η απόφαση για την ανακήρυξή τους ως «εύθραυστη περιοχή που χρήζει προστασίας» δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Μιλώντας στη Hürriyet, ο καθηγητής Κοσκούν Εριούζ από το Πολυτεχνείο του Εύξεινου Πόντου τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα εκπονηθεί σχέδιο προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης της Σάντας.

«Δυστυχώς, η περιοχή κατοικείται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι γέφυρες, τα σιντριβάνια, οι εκκλησίες, ακόμα και τα σπίτια στα οποία μένουν άνθρωποι, έχουν αφεθεί στην τύχη τους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει τουριστικός προορισμός όλο το χρόνο.

Η Hürriyet στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πολιτιστικό κληροδότημα από τους Έλληνες του Πόντου, σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο άλλωστε έχει ανακηρυχθεί ήδη από το 1999 ως αρχαιολογικός χώρος.

Βέβαια, η αναστήλωση της Σάντας ώστε να μπει στον τουριστικό χάρτη δεν είναι ένα καινούργιο σχέδιο. Περιλαμβάνεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του «Πράσινου Δρόμου», ο οποίος έχει μήκος 2.600 χλμ και συνδέει απομακρυσμένες περιοχές στα ορεινά του ανατολικού Πόντου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ