25 Οκτώβριος 2020, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτώβριος 2020, 08:09

Σε ισχύ από τον Ιανουάριο η διεθνής Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών

  • Σε ισχύ από τον Ιανουάριο η διεθνής Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών
    Το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (φωτ.: pixabay.com)

Η διεθνής Συνθήκη που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα επικυρώθηκε από το 50ό κράτος, την Ονδούρα, και πλέον μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέσα σε 90 ημέρες, στις 22 Ιανουαρίου, όπως επιβεβαίωσε χθες εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σήμερα είναι μια νίκη για την ανθρωπότητα και μια υπόσχεση για ένα πιο ασφαλές μέλλον», σχολίασε ο Πίτερ Μάουρερ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Η Συνθήκη που απαγορεύει την ανάπτυξη, τις δοκιμές, την παραγωγή, την κατασκευή, την απόκτηση, επεξεργασία ή αποθήκευση πυρηνικών όπλων ή άλλων πυρηνικών εκρηκτικών μηχανισμών είχε εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2017 με τη στήριξη 122 χωρών. Πλέον την έχουν υπογράψει 84 χώρες και την έχουν επικυρώσει 50.

«Η Ονδούρα μόλις επικύρωσε τη Συνθήκη. Πρόκειται για την 50ή χώρα, κάτι που είναι ιστορικό και επιτρέπει να τεθεί σε ισχύ», έγραψε στο λογαριασμό της στη Twitter η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οποία το 2017 είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης για το ρόλο της στην κατάρτιση Συνθήκης.

Βέβαια, υπογραφές δεν έχουν βάλει οι βασικές χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία.