24 Οκτώβριος 2020, 23:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2020, 23:06

Η Εκκλησία της Κύπρου αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας

  • Η Εκκλησία της Κύπρου αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας
    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τον Επιφάνιο ως προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας μνημόνευσε το Σάββατο για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, προκαλώντας αντιδράσεις σε μέλη της Ιεράς Συνόδου που δεν είχαν ενημερωθεί. Μάλιστα, ο μητροπολίτης Λεμεσού αποχώρησε από τη Μονή Χρυσορρογιατίσσης στην Πάφο προτού ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία για τη χειροτονία του Παγκράτιου σε Επίσκοπο Αρσινόης.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος, η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπηρετεί την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Κύπρου, «έστω και αν στρέφεται κατά ορισμένων προσώπων».

Ακόμα, υπενθύμισε ότι όταν προέκυψε το όλο ζήτημα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, αφού η πρόθεση του ήταν να παραμείνει ουδέτερος στη συγκεκριμένη διαμάχη. Πρόσθεσε δε ότι με την άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου έκανε κάποιες επαφές με επικεφαλής ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες όμως διακόπηκαν λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

«Έπρεπε να πάρω θέση, αν και η Σύνοδος διαφωνούσε», δήλωσε ενώ αναγνώρισε ότι τα μέλη της Συνόδου δεν γνώριζαν για τη σημερινή του απόφαση να μνημονεύσει τον Επιφάνιο. Μάλιστα, δικαιολόγησε όσους αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το ναό, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι οι προκαθήμενοι, μηδέ του Κυρίλλου εξαιρουμένου, ομολογούν μέσα τους ότι είναι σωστός».

Εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Κύπρου, τον Επιφάνιο μνημονεύουν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Εκκλησία της Ελλάδος.