24 Οκτώβριος 2020, 21:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2020, 21:44

Φωτιές άναψε στη Βουλή ο Χρυσοχοΐδης με τα 12 μίλια

  • Φωτιές άναψε στη Βουλή ο Χρυσοχοΐδης με τα 12 μίλια
    Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε το λόγο θέτοντας μείζον ζήτημα για την αναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιστρατεύει εθνικισμό με τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παππά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την πρόταση μομφής».

«Ως γνωστό, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια είναι ένα αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της πατρίδας μας που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι «η τοποθέτηση του υπουργού αντιβαίνει τον πυρήνα, την καρδιά της εθνικής στρατηγικής, των εθνικών συμφερόντων, των απαράγραπτων εθνικών δικαίων». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την αποπομπή του από τον πρωθυπουργό ή να ανακαλέσει όσα ισχυρίστηκε.

Το λόγο ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. «Δεν διανοούμαι, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Με εκπλήσσει αυτό το οποίο λέτε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανακαλέσουμε. Προφανώς δεν αντιληφθήκατε τι ελέχθη», είπε απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ραγκούσης: Αν φτάσουμε να ονομάζουμε εθνικισμό την άσκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων μας, τότε, δεν θα πω ότι ούτε ότι αυτός είναι ραγιαδισμός ή δουλοπρέπεια, θα πω ότι έτσι αυτή η πατρίδα δεν έχει αύριο.

Στην έδρα βρισκόταν ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Βίτσας που σχολίασε την απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκλεισε το θέμα λέγοντας τη θέση της κυβέρνησης και μη δεχόμενος αυτό που είπε ο υπουργός, διότι δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο», σημείωσε προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και νέα παρέμβαση από τον Παναγιώτη Πικραμμένο που επανέλαβε ότι έχει γίνει παρεξήγηση αναφορικά με τα όσα είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Μέχρι να δείτε τα πρακτικά, κύριε Πικραμένε, σας συμβουλεύω να μην δοκιμάσετε να συνεχίσετε να υπερασπίζεστε τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά να του ζητήσετε να ζητήσει συγνώμη και να ανακαλέσει», ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης παίρνοντας εκ νέου το λόγο.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. «Είναι θέμα των ημερών και των ωρών το γεγονός ότι για τις μέρες της εθνικής μας εορτής, της 28ης Οκτωβρίου, είχε ανακοινωθεί, ειδικά από το ΝΑΤΟ, ένα μορατόριουμ. Είναι πολύ σημαντικό και άξιο σχολιασμού το ότι η Τουρκία λίγες ώρες μετά τα ανακάλεσε αυτά. Η χώρα είναι σε πρόβλημα. Η χώρα έχει πρόβλημα, είναι ντροπή να λέγονται αυτά στην αίθουσα του Κοινοβουλίου», σχολίασε.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.