24 Οκτώβριος 2020, 21:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2020, 21:00

Η Γαλλία καταγγέλλει τον Ερντογάν και ανακαλεί τον πρέσβη από την Άγκυρα

  • Η Γαλλία καταγγέλλει τον Ερντογάν και ανακαλεί τον πρέσβη από την Άγκυρα
    Στιγμιότυπο από συνάντηση Μακρόν-Ερντογάν στο Παρίσι (φωτ.: EPA / Ludovic Marin / Pool)

Η γαλλική Προεδρία κατήγγειλε σήμερα τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Εμανουέλ Μακρόν λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολιάζει το Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι ανακαλείται για διαβουλεύσεις ο Γάλλος πρέσβης της στην Άγκυρα.

Η Γαλλία σημειώνει και την απουσία συλλυπητηρίων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις πολύ προσβλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.

«Από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Συρία η Γαλλία δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν· οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πως είχαμε δίκιο», συνεχίζει η γαλλική Προεδρία που ζητά από την Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο, καταγγέλλοντας παράλληλα την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

  • Με πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο / ΑΠΕ-ΜΠΕ.