24 Οκτώβριος 2020, 20:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2020, 20:34

Οι Έλληνες της Αιγύπτου τίμησαν τους νεκρούς της ιστορικής μάχης του Ελ Αλαμέιν

  • Οι Έλληνες της Αιγύπτου τίμησαν τους νεκρούς της ιστορικής μάχης του Ελ Αλαμέιν
    (Φωτ.: Γιάννης Φουρτούνας)

Με ελάχιστο κόσμο λόγω των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό, η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο τίμησε τους νεκρούς του Ελ Αλαμέιν, 78 χρόνια μετά την ιστορική μάχη που έμελλε να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τον ιταλογερμανικό άξονα.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρέσβης Νίκος Γαριλίδης, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Μάλιστα, θυμήθηκε ότι όταν ήταν μαθητής στην Αμπέτειο Σχολή στο Κάιρο είχε ζήσει τη συγκίνηση να λάβει μέρος στην ετήσια τελετή ως μέλος των Ελλήνων Ναυτοπροσκόπων.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν έγινε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Το 1942 περίπου 70.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στο Ελ Αλαμέιν που στα αραβικά σημαίνει «οι δύο σημαίες». Σήμερα η συγκεκριμένη περιοχή στη Μεσόγειο είναι δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Το τρισάγιο τελέστηκε από τον Επίσκοπο Ταμιάθεως Γερμανό. «Το Αλβανικό έπος μπορεί να παρομοιαστεί με τη Μάχη του Μαραθώνα, οι Θερμοπύλες με το Ρούπελ, το Ελ Αλαμέιν με τη νίκη στη Σαλαμίνα, και στη συνέχεια το Ρίμινι με τη Νίκη των Πλαταιών, ενώ ο καταστρεπτικός εμφύλιος πόλεμος θυμίζει τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, που μας αφηγείται ο Θουκυδίδης», σημείωσε ο Νίκος Γαριλίδης.