23 Οκτώβριος 2020, 23:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2020, 22:43

Πολωνία: Διαδηλώσεις κατά της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης

  • Πολωνία: Διαδηλώσεις κατά της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης
    (Φωτ.: EPA / Lukasz Gagulski Poland Out)

Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες κατέκλυσαν την Παρασκευή τους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας αψηφώντας την πανδημία, για να διαμαρτυρηθούν για τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης στη χώρα.

Την Πέμπτη το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη διακοπή της κύησης σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου.

Η απόφαση είναι οριστική και αμφισβητείται από τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών. «Πρόκειται για πόλεμο», «Σαδιστές, θα σας αναζητήσουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές.

«Πρόκειται για την πλήρη απαγόρευση, καθώς το 98% των νόμιμων αμβλώσεων αφορούν δυσπλασίες του εμβρύου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κριστίνα Κατσπούρα, διευθύντρια της Ομοσπονδίας για τις Γυναίκες και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό. Και πρόσθεσε: «Είναι όνειδος εκ μέρους του πολωνικού κράτους προς τον μισό πληθυσμό της χώρας, τις γυναίκες. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ».

Ήδη η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς κατήγγειλε την «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μίλησε για «πολιτική φαυλότητα».