23 Οκτώβριος 2020, 21:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2020, 21:21

Χρυσή Αυγή: Ζητείται η άρση ασυλίας του Λαγού, σήμα στην Interpol για τον Παππά

  • Χρυσή Αυγή: Ζητείται η άρση ασυλίας του Λαγού, σήμα στην Interpol για τον Παππά
    Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός στο δικαστήριο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Την ώρα που οι 37 από τους συνολικά 39 καταδικασθέντες στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρίσκονται ήδη στα σωφρονιστικά καταστήματα όπου θα εκτίσουν τις ποινές τους, ο Γιάννης Λαγός παραμένει εκτός Ελλάδας, ενώ ο Χρήστος Παππάς είναι φυγόποινος.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αίτημα των ελληνικών Αρχών για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γιάννης Λαγός ταξίδεψε στις Βρυξέλλες ενόσω η δίκη ήταν σε εξέλιξη, και έχοντας ήδη δηλώσει ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ακόμα και αν γίνει άρση της ασυλίας του, θα πρέπει να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, αν στο μεταξύ δεν αποφασίσει να παρουσιαστεί ο ίδιος στις ελληνικές Αρχές.

Πάντως, η απόφαση για τον ευρωβουλευτή δεν αναμένεται πριν από τον Δεκέμβριο, καθώς η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου συνεδριάζει με την αρχή της μυστικότητας, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνέχεια θα στείλει το θέμα στην Ολομέλεια, που συνέρχεται μία φορά το μήνα.

Σε ό,τι αφορά στον Χρήστο Παππά, για τον εντοπισμό του ενημερώθηκε και η Interpol. Σύμφωνα με το OPEN, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες και σε μοναστήρια τα οποία ο φερόμενος υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής επισκεπτόταν συχνά, ενώ τα ίχνη του αναζητήθηκαν ακόμα και σε νησιά.

Παράλληλα, τα κινητά του τηλέφωνα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που κάνει τις ελληνικές Αρχές να πιστεύουν ότι ο πρώην βουλευτής είχε προαποφασίσει να εξαφανιστεί.

Μιλώντας στο MEGA ο δικηγόρος του Περικλής Σταυριανάκης ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας του αποφεύγει τη σύλληψη διότι αν οδηγηθεί στη φυλακή μέχρι την τελική απόφαση του εφετείου θα έχει εκτίσει ήδη την ποινή του. «Κι αν η απόφαση του εφετείου είναι ή αθωωτική ή του μειώσει την ποινή, θα είναι κάτι χωρίς αντίκρισμα για εκείνον», σημείωσε.