23 Οκτώβριος 2020, 17:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2020, 17:01

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δοκιμή των S-400 – «Αδιάφορη η γνώμη των ΗΠΑ»

  • Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δοκιμή των S-400 – «Αδιάφορη η γνώμη των ΗΠΑ»
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: EPA / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE)

Διά στόματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώθηκαν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δοκιμές των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία, στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου. «Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ουδόλως μας απασχολεί. Αν δεν δοκιμάσουμε αυτές τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας, τότε τι θα κάνουμε; Δεν ζητάμε τη γνώμη των ΗΠΑ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ερντογάν: Η Ελλάδα διαθέτει S-300 και τους χρησιμοποιεί. Μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε κάτι γι’ αυτό; Όχι.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δοκιμές στρατιωτικού εξοπλισμού, διαφόρων τύπων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και όπλα που έχουν αγοραστεί από τις ΗΠΑ.

«Φαίνεται πως οι κύριοι [σ.σ. στις ΗΠΑ] ενοχλούνται ιδιαίτερα επειδή αυτό είναι ένα όπλο που ανήκει στη Ρωσία. Είμαστε αποφασισμένοι, συνεχίζουμε το δρόμο μας, όπως πάντα», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι η ενεργοποίηση των S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις με την Τουρκία σε θέματα ασφαλείας, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι «ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της χώρας ως συμμάχου στους κόλπους του ΝΑΤΟ και ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».