23 Οκτώβριος 2020, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2020, 12:16

Χρυσή Αυγή: Εκτελείται σήμερα η εντολή του δικαστηρίου για «άμεση έκτιση» των 39 καταδικασθέντων

  • Χρυσή Αυγή: Εκτελείται σήμερα η εντολή του δικαστηρίου για «άμεση έκτιση» των 39 καταδικασθέντων
    H Διεύθυνση Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η τελευταία πράξη μίας σειράς δικαστικών διαδικασιών που ξεκίνησαν πριν από επτά χρόνια, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι, θα παιχθεί σήμερα για όσους από τους 39 καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή βρίσκονται στα χέρια των Αρχών. Οι 39 που χθες άκουσαν «όχι» από το δικαστήριο στο αίτημά τους να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, σήμερα –όταν ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες– θα βρεθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που παραπέμπει τον καθένα ο εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών.

Τα λεγόμενα «φυλακιστήρια εντάλματα» είναι πλέον έτοιμα για όσους εμφανίστηκαν αυτοβούλως στο δικαστήριο και συνελήφθησαν εκεί, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται, από χθες το μεσημέρι και μετά, στα χέρια των Αρχών. Οι κρατούμενοι –και λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό– πιθανότατα δεν θα μεταφερθούν στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, εκτός κι αν κάποιος θελήσει να βρεθεί ενώπιον του για να ζητήσει αλλαγή του καταστήματος κράτησης κλπ, και επομένως αναμένεται η απευθείας μεταγωγή τους στις φυλακές.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συνεργεία της σήμανσης προσήλθαν στη ΓΑΔΑ για να λάβουν τα αποτυπώματα και τις φωτογραφίες των καταδικασθέντων, προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία μεταφοράς τους στη Διεύθυνση Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη, όπου και βρίσκεται η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Σύμφωνα πληροφορίες, ενδεχομένως τα μέλη του διευθυντηρίου να κινηθούν προς τα σωφρονιστικά καταστήματα με μεμονωμένα οχήματα και οι υπόλοιποι με λεωφορεία της Διεύθυνσης Μεταγωγών.

Η εντολή του δικαστηρίου για «άμεση έκτιση» προς το παρόν δεν θα εφαρμοστεί στο σύνολό της, καθώς για δύο ονόματα καταδικασθέντων σε καθείρξεις το «άμεσο» που διέταξε το δικαστήριο δεν φαίνεται να έχει εφαρμογή. Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός για τον οποίο απαιτείται να δρομολογηθεί μία νομική διαδικασία μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Χρήστος Παππάς που «επέλεξε» να μην εμφανιστεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, δεν θα είναι σε αυτούς που σήμερα θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Οι «39» καταδικασθέντες που δεν μένουν ελεύθεροι
Οι 39 από τους καταδικασθέντες για τους οποίους το δικαστήριο έκρινε πως δεν πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι (αλφαβητικά) είναι οι: Ιωάννης Άγγος, Δημήτριος Αγριογιάννης, Αναστάσιος Αναδιώτης, Νικόλαος Αποστόλου, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Μάρκος Ευγενικός, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Κομιάνος, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Ιωάννης Λαγός, Διονύσιος Λιακόπουλος, Αρτέμιος Ματθαιόπουλος, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Χρήστος Παππάς, Γεώργιος Πατέλης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Νικόλαος Σιατούνης, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Αθανάσιος Στράτος, Γεώργιος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Από αυτούς σχεδόν όλοι έχουν παραμείνει προφυλακιστέοι, άλλοι έχοντας συμπληρώσει 18μηνο προσωρινής κράτησης, άλλοι με λιγότερους μήνες προφυλάκισης. Ο Γιώργος Ρουπακιάς έχει προσωρινό χρόνο κράτησης συνολικά 30 μήνες, ενώ ο Γιάννης Λαγός συνολικά σχεδόν 20 μήνες καθώς μετά τη λήξη του 18μηνου είχε επιστρέψει για περίπου ένα 2μηνο στην φυλακή.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / skai.gr