23 Οκτώβριος 2020, 01:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2020, 01:50

Χαρδαλιάς: Κρίσιμη η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία – Ολέθριο ένα lockdown στη Θεσσαλονίκη

  • Χαρδαλιάς: Κρίσιμη η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία – Ολέθριο ένα lockdown στη Θεσσαλονίκη
    Απόστολος Τζιτζικώστας, Νίκος Χαρδαλιάς, Κωνσταντίνος Ζέρβας στην έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πανδημία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Την ελπίδα να αποδώσουν τα νέα επιπρόσθετα μέτρα και να καταστεί δυνατή η αποφυγή ενός lockdown στη Θεσσαλονίκη «που θα ήταν ολέθριο», εξέφρασαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τοπικές Αρχές κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε δύο ώρες και έγινε υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, έγινε σαφές ότι στόχος των επόμενων επτά ημερών είναι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων, με προοπτική μείωσής τους.

Ο υφυπουργός συνέστησε σε όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους προς την επαρχία, ιδιαίτερα κατά το πενθήμερο που ακολουθεί και περιλαμβάνει χρονικά τον εορτασμό της Θεσσαλονίκης και την 28η Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και για τη Θεσσαλονίκη και για τη Μακεδονία», αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι εάν τα μέτρα εφαρμοστούν, θα συγκρατηθεί η έξαρση των κρουσμάτων. «Από αύριο το στοίχημα είναι ένα, να γίνει ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να παραμείνει η κατάσταση σταθερή, να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή», είπε. Το μεγάλο στοίχημα, πρόσθεσε, είναι «να μπορέσουμε και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε την επέκταση, την μετάδοση του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι, υπό οποιεσδήποτε, συνθήκες δε θα περάσει η Θεσσαλονίκη σε ένα επόμενο στάδιο, το οποίο είναι ολέθριο. Ένα lockdown είναι εξαιρετικό ολέθριο για τις οικογένειες, για τις επιχειρήσεις, για όλους εκείνους τους ανθρώπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν προς το ζην».

«Άρα, όλη μας η λογική είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, πολύ στοχευμένους ελέγχους ενεργοποίηση των πάντων και κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

«Προσοχή στα ταξίδια και τις μετακινήσεις»
Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις ενδεχόμενες μετακινήσεις έξω από την πόλη, ενόψει του εορταστικού τριημέρου, που με την προσθήκη του Σαββατοκύριακου γίνεται πενθήμερο, συνιστώντας μεγάλη προσοχή και αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων. «Προσοχή, στις όποιες μετακινήσεις ,διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή, είτε αφορά τις όμορες περιοχές, είτε οποιαδήποτε ταξίδια, νομίζω θα είναι ολέθριο. Άρα, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις».

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ακόμα στο κόκκινο»
Ερωτώμενος για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχουν όλα εκείνα τα εργαλεία, τα επιστημονικά, τα επιδημιολογικά, για να γίνονται οι απαραίτητες αξιολογήσεις της κατάστασης σε κάθε περιοχή με βάση τα στοιχεία.

«Τα τεστ είναι σαρωτικά, έχουμε φτάσει τις 24.000 τεστ», εξήγησε.

Σε σχετική ερώτηση, για το εάν η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τέτοια που την φέρνει κοντά στο τέταρτο στάδιο «αυξημένου κινδύνου» από τον κορονοϊό απάντησε:

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι κοντά στο κόκκινο , μόλις μπήκε στο πορτοκαλί. Άρα, έχουμε μπροστά μας χρόνο να κρατήσουμε σταθερά τα κρούσματα και μέσα στο επόμενο επταήμερο, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, να μειώνονται.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκτός του υφυπουργού και του περιφερειάρχη, οι αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου και Χρήστος Μήττας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Εκτάκτως, παραβρέθηκε με πρωτοβουλία του και παρενέβη ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, αναφέροντας τα δεδομένα της κατάστασης με τα κρούσματα του κορονοϊού στο δήμο του και ζητώντας οδηγίες και έγκριση για πρωτοβουλίες για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.