23 Οκτώβριος 2020, 00:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2020, 00:57

100 χρόνια από τη γέννηση του Gianni Rodari – Συγγραφέας παραμυθιών με μεγάλη επιρροή

  • 100 χρόνια από τη γέννηση του Gianni Rodari – Συγγραφέας παραμυθιών με μεγάλη επιρροή
    Ο δημοφιλής Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος με παιδιά σε σχολείο της Αμερικής (φωτ.: rep.repubblica.it)

Ένας αιώνας πέρασε από τότε που ήρθε στη ζωή ο δημοφιλής Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Gianni Rodari, που θεωρούνταν ένας από τους συγγραφείς παιδικών βιβλίων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα. Σήμερα η Google τον τιμά με το Doodle, αναγνωρίζοντας την λογοτεχνική αξία του έργου του.

Ο Rodari είναι ο μοναδικός Ιταλός συγγραφές που κέρδισε το κορυφαίο για την παιδική λογοτεχνία, βραβείο «Hans Christian Andersen».

Γεννήθηκε στη βόρεια Ιταλία και ο πατέρας του που ήταν φούρναρης, πέθανε όταν ο Τζιάννι ήταν μόλις δέκα ετών. Μεγαλώνοντας έγινε δάσκαλος και δίδαξε σε Δημοτικά σχολεία. Είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική και τη λογοτεχνία. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τον σημάδεψε: έχασε δύο αγαπημένους φίλους και ο ένας αδελφός του κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης από τους Γερμανούς.

Ο λογότυπος για τα 100 χρόνια

Προσχώρησε στο Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα το 1944 και πήρε μέρος στην αντίσταση. Το 1948, κι ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Unita, άρχισε να γράφει βιβλία για παιδιά. Από τα πρώτα που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό ήταν το Il Romanzo di Cipollinο, Ο Κρεμμυδάκης όπως κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Στο διάστημα 1966-1969 εργάστηκε εντατικά με παιδιά και από την εμπειρία του αυτή προήλθε το πολύ γνωστό έργο του «Η γραμματική της Φαντασίας».

Το βιβλίο περιέχει τις συζητήσεις που έκανε ο συγγραφέας σ' ένα σεμινάριο με 50 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές που πραγματοποιήθηκε το 1972 σε μια πόλη της Ιταλίας, μέσα από τις οποίες περιγράφει μια αντισυμβατική μέθοδο διδασκαλίας όπου τα παιδιά προσεγγίζουν τη γλώσσα και το σχολείο μέσα από φανταστικές ιστορίες και παραμύθια που δημιουργούν τα ίδια.


Ο συγγραφέας υπογράφει αυτόγραφα σε θαυμάστριές του (φωτ.: www.giornalistitalia.it)

Το 1970 κέρδισε το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς για παιδιά της σύγχρονης Ιταλίας. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Πέθανε το 1980.