5 Ιούνιος 2014, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:10

Οι Ποντιακοί σύλλογοι Παγγαίου για πρώτη φορά διοργάνωσαν κοινή εκδήλωση για την Γενοκτονία

  • Οι Ποντιακοί σύλλογοι Παγγαίου για πρώτη φορά διοργάνωσαν κοινή εκδήλωση για την Γενοκτονία

Οι Ποντιακοί σύλλογοι Παγγαίου για πρώτη φορά διοργάνωσαν κοινή εκδήλωση για την Γενοκτονία

Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Δημοκρατία», στην Ελευθερούπολη, από τους ποντιακούς συλλόγους του Δήμου Παγγαίου. 

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εκδότης και συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή που ξεκινούσε από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος, με τις μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι με σκοπό την φυσική και ηθική εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Με λόγο λιτό, περιεκτικό και γεμάτο από γνώση παρουσίασε άγνωστες πτυχές από το ολοκαύτωμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τις μεθοδευμένες επιχειρήσεις των Τούρκων του Κεμάλ.

Προηγήθηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τρία τραγούδια που παρουσίασε η Μελίνα Χατζηκαμάνου, την οποία συνόδευε στη λύρα ο Παντελής Παπαδόπουλος. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων προσέφεραν στον κ. Καλεντερίδη, ένα Καράκουλακ ή Κάμα, όπως αλλιώς λέγεται, δηλαδή ένα μαχαίρι με την χαρακτηριστική λαβή, για την προσφορά του στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ελένη Κοσμίδου.

Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι σύλλογοι του Δήμου Παγγαίου για την γενοκτονία, τους οποίους αξίζει να αναφέρουμε: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γεωργιανής «Ο Πρόσφυγάς», ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Χορτοκοπίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Ελαιοχωρίου «Άγιος Γεώργιος», η Στέγη Πολιτισμού Φωλιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορφανίου και ο Σύλλογος Ποντίων Μελισσοκομείου- Πυργοχωρίου «Αχιλλέας Μ. Καραγκιόζόπουλος».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Σταμάτης Ματσάγκος, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελευθερούπολης κ. Χρυσόστομου, πρωτοπρεσβύτερος κ. Αθανάσιος Παπαδάκης και πολύς κόσμος που γέμισε την αίθουσα του αμφιθεάτρου.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Gallery