22 Οκτώβριος 2020, 12:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2020, 17:27

Η Τουρκία επιβεβαίωσε τη δοκιμή των ρωσικών S-400 – «Άνοιγμα» και για Patriot από τις ΗΠΑ

  • Η Τουρκία επιβεβαίωσε τη δοκιμή των ρωσικών S-400 – «Άνοιγμα» και για Patriot από τις ΗΠΑ
    Το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400 (φωτ. αρχείου: EPA / Maxim Shipenkov)

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα την αναφερόμενη δοκιμή της Τουρκίας για τα συστήματα αεράμυνας S-400, μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο στα τουρκικά ΜΜΕ που δείχνει ίχνη εκτόξευσης πυραύλων στην πόλη Σινώπη του Πόντου.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή στην αγορά αμερικανικών συστημάτων Patriot, παρά το γεγονός ότι έχει προμηθευτεί το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-400.

«Η απόκτηση των S-400 δεν ήταν προτίμηση αλλά αναγκαιότητα, δεν σημαίνει αποξένωση από το ΝΑΤΟ. Εάν προκύψει μια τέτοια ανάγκη και εάν μας δοθούν εγγυήσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά τεχνολογίας, την κοινή παραγωγή και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης, μπορούμε να αγοράσουμε Πάτριοτ ή SAMP-T. Η Τουρκία συνεργάζεται με τους συμμάχους της για εναλλακτικές επιλογές και θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε δηλώσεις όπως "είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε, αλλά το Κογκρέσο δεν επιτρέπει παραδόσεις"», δήλωσε ο Ακάρ, όπως αναφέρει ο τουρκικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NTV.

«Προγραμματισμένες οι δοκιμές»
Μιλώντας περαιτέρω, ο ανώτατος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία διεξήγαγε δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στη Σινώπη, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν προγραμματισμένο στο πλαίσιο της σύμβασης αγοράς των πυραύλων. «Κάθε σύμβαση αγοράς προβλέπει δοκιμές. Αυτό αποτελεί μέρος του προγράμματος εξαγοράς, πρόκειται για καθαρά τεχνικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Ακάρ, πάντα σύμφωνα με τον σταθμό NTV.


Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ (φωτ.: EPA / Virginia Mayo)

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για ασκήσεις πυροβολικού στην περιοχή της Σινώπης (από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου). Αμυντική πηγή δήλωσε στο Sputnik ότι η Άγκυρα είχε δοκιμάσει επιτυχώς τα συστήματα S-400, τα οποία είχαν αγοραστεί προηγουμένως από τη Ρωσία. Μόσχα και Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Το 2019, η Τουρκία έλαβε αρκετές συστυχίες S-400 αξίας 2,5 δισ. δολαρίων.

Η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία για το θέμα αυτό έχει επικριθεί έντονα από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για τους S-400 και την ασυμβατότητά τους με τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.Σε απάντηση στην υπογραφή της συμφωνίας από την Τουρκία και τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35, τον Ιούλιο του 2019, δεσμευόμενες να απομακρύνουν πλήρως τη χώρα από το πρόγραμμα παραγωγής των στελθ μαχητικών.

  • Πηγή: sputniknews.com