21 Οκτώβριος 2020, 21:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2020, 22:56

AstraZeneca: Νεκρός εθελοντής στην κλινική δοκιμή του εμβολίου για τον SARS-CoV-2

  • AstraZeneca: Νεκρός εθελοντής στην κλινική δοκιμή του εμβολίου για τον SARS-CoV-2
    Το κτήριο της ANVISA των υγειονομικών Αρχών της Βραζιλίας (φωτ.: poder360.com.br/ Douglas Rodrigues)

Πέθανε ένας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τη νόσο Covid-19.

Αρχικά δεν ήταν σαφές εάν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο ή το ψευδοεμβόλιο (placebo).


Πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε πως η κλινική δοκιμή του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βραζιλία θα είχε διακοπεί αν ο εθελοντής ο οποίος απεβίωσε μετείχε στο ενεργό σκέλος της. Η δήλωση αυτή ενδέχεται να σημαίνει ότι ο εθελοντής μετείχε στην ομάδα ελέγχου, δηλαδή δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για την Covid-19 αλλά ένα άλλο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό. Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εθελοντής ήταν Βραζιλιάνος ηλικίας 28 ετών, ωστόσο επίσημα η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας δεν έχει προβεί σε σχετική ανακοίνωση.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του εθελοντή. Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι παρά τη δυσάρεστη εξέλιξη, η κλινική δοκιμή του εμβολίου θα συνεχιστεί στη Βραζιλία.

Το εμβόλιο θα δοκιμαστεί εκ νέου στις ΗΠΑ
Οι δοκιμές του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca Plc για την νόσο Covid-19 αναμένεται ότι θα ξαναρχίσουν στις ΗΠΑ ακόμη και εντός της εβδομάδας, αφού η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ολοκλήρωσε την έρευνά της για τη σοβαρή ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Η μεγάλη δοκιμή του εμβολίου στις ΗΠΑ έχει διακοπεί από τις 6 Σεπτεμβρίου, αφού ένας από τους εθελοντές φέρεται ότι εμφάνισε μια σπάνια νόσο, μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που αποκαλείται εγκάρσια μυελίτιδα.

Οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν στο πρακτορείο ότι ενημερώθηκαν πως η δοκιμή μπορεί να ξαναρχίσει αυτήν την εβδομάδα. Η FDA δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτήν την εξέλιξη. Δεν είναι σαφές το πώς θα χαρακτηρίσει την ασθένεια η FDA.