21 Οκτώβριος 2020, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2020, 19:52

Lockdown στην Καστοριά– Νέα μέτρα μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού (βίντεο)

  • Lockdown στην Καστοριά– Νέα μέτρα μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού (βίντεο)
    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με τοπικό lockdown στην Καστοριά και αύξηση του επιπέδου συναγερμού σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα και Σέρρες αποφάσισε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την απότομη αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού σε αυτές τις περιοχές. Η Καστοριά είναι η δεύτερη ΠΕ μετά την Κοζάνη που τίθεται σε αυτό το καθεστώς.

Την ίδια ώρα το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων για όλη τη χώρα που έφθασε τα 865, μόνο το τελευταίο 24ωρο, έχει θέσει γενικά σε συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα. Έτσι από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου:

  • Η Καστοριά περνάει σε Επίπεδο Συναγερμού 4
  • Η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες θα βρίσκονται σε Επίπεδο Συναγερμού 3.

Στο Επίπεδο Συναγερμού 3 βρίσκονται και τα Ιωάννινα, ωστόσο οι δείκτες είναι οριακοί και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο.

Όπως τόνισε, ο Νίκος Χαρδαλιάς οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους εφόσον είναι απαραίτητο.

Εκατοντάδες κρούσματα και έξι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Από χθες έως σήμερα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 865 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες. Τα 3.672 (13.4%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 10.802 (39,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αυτή τη στιγμή 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 28 (32,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν βγει 265 ασθενείς.

Έξι ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 534 θανάτους συνολικά στη χώρα. 201 (37,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.