21 Οκτώβριος 2020, 23:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2020, 22:50

Η πρώτη ενέργεια του Μπάιντεν πρέπει να είναι η απόσυρση των πυρηνικών όπλων από το Ιντζιρλίκ

  • Η πρώτη ενέργεια του Μπάιντεν πρέπει να είναι η απόσυρση των πυρηνικών όπλων από το Ιντζιρλίκ
    Η βάση του Ιντζιρλίκ (φωτ. αρχείου: EPA / Kerim Okten)

Το Center for American Progress σε μελέτη του προτρέπει τον Τζο Μπάιντεν μετά την εκλογή του να λάβει αυστηρότερα μέτρα εναντίον της Τουρκίας και να αποσύρει τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ από τη βάση του Ιντζιρλίκ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Προόδου με τον τίτλο «Αναπροσαρμογή των παγκόσμιων σχέσεων των ΗΠΑ», διατυπώνει συστάσεις σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η νέα αμερικανική κυβέρνηση τις πρώτες 100 μέρες.

Επισημαίνεται ότι η διεθνής εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών υπέστη σοβαρές ζημιές από την εγκατάλειψη συμμαχιών από τον Ντόναλντ Τραμπ, την παραβίαση των δημοκρατικών αξιών και την κακοδιαχείριση της επιδημίας Covid-19, και προτείνει την επόμενη κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες για την ανοικοδόμηση σχέσεων με δημοκρατικούς συμμάχους και εταίρους, τονίζει δε ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο όραμα για παγκόσμια συμμετοχή σε αρμονία με τις δημοκρατικές αξίες.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει και αναπροσαρμογή των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Το Center for American Progress προτείνει στην επόμενη κυβέρνηση να υποβαθμίσει αμερικανοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι «Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι σημαντικός παράγοντας στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, ωστόσο η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει από νωρίς να στείλει μηνύματα προς την Τουρκία ότι θα ακολουθήσει νέα προσέγγιση».

Οι συστάσεις του CAP έχουν ως εξής:

1. Απόσυρση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να ακολουθήσει πιο ανεξάρτητο δρόμο, δείχνοντας λιγότερο σεβασμό στους παραδοσιακούς Δυτικούς εταίρους ασφαλείας. Έχει γυρίσει την πλάτη του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και εμβαθύνει τις σχέσεις της με το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία. Η επόμενη διοίκηση των ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα και να προσαρμοστεί σε αυτό το γεγονός. Έστω κι αν δεν ακολουθήσει μια εξ ολοκλήρου τιμωρητική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος και το βάθος της διαφθοράς και του αυταρχισμού που επικρατεί στη χώρα αυτήν, θα πρέπει να εργαστεί για να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Άγκυρα.

Ως πρώτο βήμα, η επόμενη διοίκηση θα πρέπει να εργαστεί για να αποσύρει αθόρυβα όλα τα πυρηνικά όπλα από την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, χωρίς μακροχρόνιο διυπηρεσιακό έλεγχο, ώστε να μπορέσει η νέα διοίκηση να ξαναχτίσει σχέσεις με την Τουρκία σε πιο ρεαλιστική βάση.

2 – Πρέπει να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη έρευνα και μελέτη της πολιτικής των ΗΠΑ για την Τουρκία
Αυτή η έρευνα θα πρέπει να αφορά όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων και των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη στρατηγικής, με βάση την οποία είναι δυνατή η αντιμετώπιση μιας Τουρκίας που είναι αποφασισμένη να δρα μονομερώς και να αμφισβητεί τους κανόνες συμμαχίας. [...]

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.
___
* CAP – The Center for American Progress: Ένας από τους οργανισμούς δημιουργίας σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, γνωστός για το έργο του στον τομέα της πολιτικής έρευνας και άμυνας.

  • Πηγή: infognomonpolitics.gr.