21 Οκτώβριος 2020, 15:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2020, 15:32

Μήνυμα της Μόσχας με αφορμή τα 193 χρόνια από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου

  • Μήνυμα της Μόσχας με αφορμή τα 193 χρόνια από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου
    Εξωτερική άποψη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών (πηγή: Youtube / Light2ube)

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε χθες μια ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook σχετική με τη συμπλήρωση 193 χρόνων από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και τη μεγάλη νίκη κατά του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας (την ερχόμενη Δευτέρα), η Μόσχα δείχνει να στέλνει ένα μήνυμα, κυρίως στην Άγκυρα, η οποία εμφανίζεται να έχει απλώσει τα πλοκάμια της και στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο συγκεκριμένο ποστ επισημαίνεται ουσιαστικά ότι η καταστροφή του Οθωμανικού στόλου έδωσε ώθηση στον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία.

«Πριν από 193 χρόνια, η συνδυασμένη μοίρα της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας έδωσε ναυτική μάχη εναντίον του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στον κόλπο του Ναυαρίνου, έναν σχεδόν περίκλειστο κόλπο του Ιονίου Πελάγους. Η νίκη που πέτυχαν οι Ρώσοι, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι εκείνη την ημέρα, έγινε ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην αρχή του κειμένου.

Δείτε την ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα είχε στείλει και προ ημερών  Μόσχα (μέσω... «τιτιβίσματος» της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, καταγράφοντας τη θέση της υπέρ της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια. «Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο», είχε επισημανθεί.