5 Ιούνιος 2014, 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:10

Τιμή και δόξα σε όσους χάθηκαν στην Γενοκτονία των Ποντίων

  • Τιμή και δόξα σε όσους χάθηκαν στην Γενοκτονία των Ποντίων

Πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι πενθήμερες εκδηλώσεις του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου ο «Πόντος» σε συνεργασία με την εκκλησία Αναλήψεως Του Σωτήρος, με την ευκαιρία της γιορτής της Αναλήψεως Του Σωτήρος και της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 27 Μαΐου 2014 και ώρα 7.30 μ.μ. έγινε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος στην πλατεία του χωριού και με τη συνοδεία ιερέων, του πατήρ Αναστάσιου της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης και αντιπροσωπείας του χορευτικού τμήματος του συλλόγου Μεσαίου μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Του Σωτήρος όπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Κατόπιν έγινε Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα.

Την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014, παραμονή της γιορτής Αναλήψεως Του Σωτήρος έγινε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννού. Και εν συνεχεία περιφορά, για πρώτη φορά μέσα στο χωριό, της Ιεράς εικόνος της Αναλήψεως  με την συμμετοχή της μπάντας του Δήμου. Κατόπιν ακολούθησε ομιλία με θέμα: «Ζακχαρώδης διαβήτης, δίαιτα - άσκηση - αντιμετώπιση» με ομιλητή τον γιατρό Παθολόγο Αστέριο Μπάτο.  Μετά την ομιλία χόρεψε το μικρό χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου ποντιακούς χορούς. Στο τέλος της βραδιάς έγινε η κλήρωση των λαχείων του συλλόγου με νικητήριο λαχνό τον αριθμό 434 που κέρδισε ένα γυναικείο κολιέ, προσφοράς της Μαρίας Χ. Τζίκα για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του συλλόγου.

Την ημέρα της γιορτής Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 έγινε Όρθρος και πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το βράδυ έγινε το πανηγύρι που οργάνωσε η ενορία της Αναλήψεως Του Σωτήρος με χορό, παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι και φαγητό. Στην εκδήλωση συμμετείχε το συγκρότημα «Τα παιδιά του Μεσαίου» οι γνωστοί καλλιτέχνες Γεώργιος Σιδηρόπουλος και Χαράλαμπος Παυλίδης, αφιλοκερδώς, και χόρεψε το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου. Την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014  και ώρα 7:00 μ.μ. έγινε Ιερόν Ευχέλαιον και Αναχώρηση του Ιερού Λειψάνου.

Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Μ.Π.Σ. Μεσαίου «Ο Πόντος». Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε το Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Του Σωτήρος Μεσαίου, για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πρώτους κατοίκους του Μεσαίου, στο χώρο της εκκλησίας. Στη συνέχεια το μουσικό τμήμα του συλλόγου Μεσαίου και του συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» υπό την καθοδήγηση του μουσικού Θωμά Μπαϊρακτάρη έπαιξαν με τις ποντιακές λύρες τρία παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια αφιερωμένα στη Γενοκτονία. Ακολούθησε ομιλία με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς 1914-1923», από τον ιστορικό Διδάκτωρ Ιστορίας Α.Π.Θ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη. Και η εκδήλωση έκλεισε με τον Πυρρίχιο χορό (Σέρρα) από το μεγάλο χορευτικό του συλλόγου Μεσαίου «Ο Πόντος».

Το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστεί την εκκλησία και τον ιερέα Σταύρο Κυρσταυρίδη για τη συνεργασία του στις εκδηλώσεις αυτές, τον γιατρό Αστέριο Μπάτο και τον καθηγητή ιστορίας Α.Π.Θ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη για τις ομιλίες τους. Τη διευθύντρια του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδελφείας  Μαρία Κουρτελή για τον προτζέκτορα, την Αστραπή Μεσαίου και τον πρόεδρο Κασσιανό Τσολακίδη για τη μικροφωνική για την κάλυψη των εκδηλώσεων, την Ελπίδα Ανθυμιάδου για την κατασκευή του στεφάνου κατάθεσης, τη Σοφία Σερτσόγλου και την Άννα Αμανατίδου για την παρασκευή των κολύβων, τον Γεώργιο Θ. Αμανατίδη για τα μικρόφωνα, το Γεώργιο Σ. Φωτιάδη για τη βοήθεια που πρόσφερέ τις ημέρες των εκδηλώσεων και τον Θωμά Μπαϊρακτάρη για την οργάνωση της χορωδίας.
                                                      
Με τιμή
για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                           
Αμανατίδης Θεόδωρος                                                                            

Η Γεν. Γραμματέας
Αμανατίδου Θ. Σοφία

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Gallery