21 Οκτώβριος 2020, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2020, 13:40

«Διαστημική» συνεργασία Microsoft - SpaceX

  • «Διαστημική» συνεργασία Microsoft - SpaceX
    (Φωτ.: TheDigitalArtist / pixabay.com)

Οι αμερικανικές εταιρείες Microsoft και SpaceX ανακοίνωσαν μια σημαντική συμφωνία που θα «παντρέψει» τα επίγεια κέντρα δεδομένων της πρώτης με τους ολοένα περισσότερους δορυφόρους της δεύτερης γύρω από τη Γη.

Το υπολογιστικό σύστημα Azure της Microsoft θα επιτρέψει στο δίκτυο δορυφορικού διαδικτύου Starlink, που στήνει η SpaceX, να συνδεθεί στο υπολογιστικό «νέφος». Στην πράξη, θα συνδέσει τα ανά τον κόσμο μεγάλα κέντρα δεδομένων της Microsoft (όπως αυτό που πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί στην Αττική) με το δορυφορικό δίκτυο Starlink.

Οι επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί της SpaceX θα αποκτήσουν μέσω του Azure δυνατότητες δικτύωσης των δορυφόρων Starlink με το «νέφος» (Cloud Computing), δίνοντας έτσι στους πελάτες και των δύο εταιρειών πρόσβαση σε όλη την γκάμα υπηρεσιών της Microsoft, από την αποθήκευση δεδομένων έως την τεχνητή νοημοσύνη.

Μέσω του Starlink, το οποίο στην τελική μορφή του θα αποτελείται από χιλιάδες μικροδορυφόρους, η SpaceX σχεδιάζει να παρέχει υψηλής ταχύτητας ευρυζωνική πρόσβαση στο ίντερνετ οπουδήποτε στη Γη, ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη.

Η Microsoft προωθεί την ευρύτερη πρωτοβουλία Azure Space με στόχο να καταστήσει το Azure βασικό «παίκτη» στο διάστημα και στην αγορά του «νέφους», η οποία σταδιακά αποκτά διαστημικές διαστάσεις.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.