21 Οκτώβριος 2020, 13:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2020, 13:05

Μητσοτάκης: Οι προκλήσεις της Τουρκίας αφορούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ

  • Μητσοτάκης: Οι προκλήσεις της Τουρκίας αφορούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στη Λευκωσία για την 8η τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, και ενώ χθες το Oruç Reis και η συνοδεία του έφτασαν περί τα 9 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Η Σύνοδος αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις και οι δράσεις της Τουρκίας επηρεάζουν τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια.

Απευθυνόμενος στον Κύπριο πρόεδρο παρουσία των δημοσιογράφων, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της Τουρκίας και της αλλαγής που έχει επέλθει στην ευρωπαϊκή στάση σχετικά με τις προκλήσεις της Άγκυρας.

«Υπάρχει στην Ευρώπη μία διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός της γειτονιάς», σημείωσε ο Κυριάκος, επισημαίνοντας πως έχει γίνει αντιληπτό ότι «οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά γενικά τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης».

Ακόμα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που χρειάζεται για «να αλλάξουμε πολιτικές και απόψεις, που είχαν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες», ενώ εξέφρασε και την απόλυτη ικανοποίησή του «για τη συνεργασία μας και των υπουργών μας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, τόνισε τη σταθερή επιδίωξη της Κύπρου για εξεύρεση λύσης «που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, της αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».