21 Οκτώβριος 2020, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2020, 11:14

Κέρκυρα: Σήμερα συνεχίζεται η δίκη του μητροπολίτη Νεκτάριου

  • Κέρκυρα: Σήμερα συνεχίζεται η δίκη του μητροπολίτη Νεκτάριου
    Ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σταμάτης Καταπόδης)

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης του μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριου, μετά τη διακοπή, που αποφάσισε τη Δευτέρα το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας.

Ο μητροπολίτης κατηγορείται για δύο υποθέσεις.

Η πρώτη αφορά την κατηγορία της παραβίασης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, καθώς είχε τελέσει τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων και τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν, παρόντων και της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου, και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας Δημήτρη Μεταλληνού.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος της 25ης Μαρτίου, όπου φέρεται να καλούσε τους πιστούς να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εκδίδοντας έγγραφο κίνησης στο οποίο να αναφέρουν ότι βγαίνουν για άσκηση, αλλά στην πραγματικότητα να πηγαίνουν στις εκκλησίες για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία η εισαγγελέας πρότεινε τη Δευτέρα την απαλλαγή του, υποστηρίζοντας «πως δεν προκύπτει δόλος στο κήρυγμα του μητροπολίτη, όταν καλούσε τους πιστούς να επισκεφθούν την εκκλησία».

Στο πλευρό του Κερκύρας τάχθηκαν αρκετοί μητροπολίτες της χώρας, και πολλοί εξ αυτών κατέθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου, τη Δευτέρα, ο μητροπολίτης χειροκροτήθηκε από κληρικούς και λαϊκούς που εξέφραζαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του, και δήλωσε: «Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω την κ. εισαγγελέα, που κατανόησε την ουσία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και κατανόησε πως όσα γίνανε δεν ήταν προγραμματισμένα για να καταφρονήσουμε το νόμο. Ουσιαστικά δεν καταφρονούμε το νόμο, αλλά δεχόμεθα το νόμο του Θεού. Πρόκειται για ομολογία της πίστεως» είπε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.