21 Οκτώβριος 2020, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2020, 11:20

Σε επιφυλακή για το Oruç Reis στο Καστελόριζο, θωρακίζεται ο Έβρος

  • Η Αθήνα απαντά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία
    Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου (φωτ.: ΓΕΕΘΑ)

Περί τα 9 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου έφτασε χθες το Oruç Reis και η συνοδεία του, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή. Με βάση την πορεία που ακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, αλλά και με δεδομένες τις περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα με NAVTEX, σήμερα αργά το απόγευμα αναμένεται να είναι ξανά εντός της περιοχής των 12 ναυτικών μιλίων.

Πληροφορίες της Καθημερινής από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να επιθυμούν… ρεβάνς για το περιστατικό με την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας στο Kemal Reis, γι’ αυτό υπάρχουν σαφείς οδηγίες ώστε να αποφευχθεί πιθανή προβοκάτσια. Ούτως ή άλλως στρατιωτικοί κύκλοι τονίζουν ότι υπάρχει αφομοίωση των διδαγμάτων από την πρόσφατη διπλή κρίση του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Μάλιστα χθες το ΓΕΕΘΑ διέρρευσε φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται φρεγάτες, πυραυλάκατοι και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, ενώ σε πιο μακρινά πλάνα είναι ορατός ο πολύ πυκνός σχηματισμός πλοίων του τουρκικού ναυτικού γύρω από το Oruç Reis.

Στόχος αυτής της κίνησης ήταν να καταδειχθεί αφενός ότι υπάρχει έντονη ελληνική παρουσία στην περιοχή και αφετέρου να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα στο εξωτερικό.

Πάντως, σήμερα η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Șafak αναφέρει ότι θα παραταθεί η NAVTEX για τις έρευνες του Oruç Reis που λήγει αύριο, και ότι μάλιστα το πλοίο θα μετακινηθεί ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, νότια του Καστελόριζου. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι κάνει έρευνες σε 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με στόχο τον τετραπλασιασμό της περιοχής.

Κατασκευάζονται εμπόδια στον Έβρο
Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν στην κατασκευή και την τοποθέτηση τεχνιτών εμποδίων και θέσεων μάχης, στην επισκευή παρατηρητηρίων, αλλά και στην τοποθέτηση φωτισμού κατά μήκος των ελληνικών συνόρων στον Έβρο.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται παράλληλα με την κατασκευή του φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων.

Ζητούμενο, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, είναι να διευκολυνθεί το έργο του προσωπικού της ελληνικής αστυνομίας και της Frontex στη διεξαγωγή περιπολιών, στην παρατήρηση αλλά και στην ασφαλή αποτροπή εισόδου.