21 Οκτώβριος 2020, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2020, 11:03

Συνέχεια στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά την παρέμβαση της προέδρου

  • Συνέχεια στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά την παρέμβαση της προέδρου
    Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη (δεξιά) και η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μετά το χθεσινό (απρόσμενο) μπρα ντε φερ της προέδρου του Μαρίας Λεπενιώτη με την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού για αναστολή των ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες –με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα–, προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Ουσιαστικά κάλεσε την εισαγγελέα Έδρας είτε να διευκρινίσει την ήδη υποβληθείσα πρότασή της για τις εκτίσεις των ποινών, είτε να τη συμπληρώσει.

Παράλληλα, η Μαρία Λεπενιώτη ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο από την Εισαγγελία Εφετών τα βουλεύματα που αφορούν τον Γιάννη Λαγό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταγράφεται σε αυτά παραβίαση των όρων που του έχουν επιβληθεί, θέμα τεράστιας σημασίας για την κρίση του δικαστηρίου σχετικά με το αν ο ευρωβουλευτής θα εκτίσει ή όχι την ποινή του.

Η διαδικασία αυτή θα γίνει παρόλο που ο Γιάννης Λαγός δεν ζήτησε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεση, καταγγέλλοντας το δικαστήριο.

Χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις δευτερολογίες τους, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα. Εφόσον η δίκη κινηθεί εντός αυτού του πλαισίου, είναι πιθανό το δικαστήριο το αργότερο έως αύριο να ανακοινώσει την απόφασή του για το αν και ποιοι καταδικασθέντες θα εκτίσουν τις ποινές τους.

Το βέβαιο είναι πως αναζητείται κάθε στοιχείο που θα βοηθήσει την Έδρα να σχηματίσει ορθή κρίση, όπως φάνηκε και από τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στη Μαρία Λεπενιώτη και την Αδαμαντία Οικονόμου σχετικά με τα ποινικά μητρώα των έντεκα καταδικασθέντων και τους περιοριστικούς όρους στον Γιάννη Λαγό.