21 Οκτώβριος 2020, 09:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2020, 09:09

Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

  • Η Αττική πέρασε ξανά τη Θεσσαλονίκη σε κρούσματα – Πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Το νέο αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε χθες, με 667 κρούσματα κορονοϊού, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Χθες υπήρξε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σήμερα το απόγευμα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσουν το Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.

Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να αποφασίσουν σε ποιες περιοχές χρειάζεται να αλλάξει το επίπεδο επικινδυνότητας, αναλόγως με τη διασπορά των κρουσμάτων και τα χαρακτηριστικά τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο να ληφθούν και μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, όμως δεν εξετάζεται προς το παρόν το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης πριν από τα μεσάνυχτα.

Το βασικό χαρακτηριστικό της πανδημίας σε αυτή τη φάση της είναι ότι πλέον «καθοδηγείται» από την ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι τα 30 και στην Αττική τα 33 έτη.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα.

Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει 652 πλέον ενεργά κρούσματα και βρίσκεται στο επίπεδο 2 (επιτήρησης), τα Ιωάννινα με 263 ενεργά κρούσματα και η Καστοριά με 124 μέχρι τώρα κρούσματα βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης).

Στην Αττική, όπως είπε ο υφυπουργός, η κατάσταση παραμένει κρίσιμα σταθερή, αν και αυτό το γεγονός προς το παρόν δεν προκαλεί περαιτέρω ανησυχία. Ωστόσο, το αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε το προηγούμενο 24ωρο οδήγησε τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης για παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα.