21 Οκτώβριος 2020, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2020, 09:36

Αρχίζει η δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου – Στο εδώλιο έξι άτομα

  • Αρχίζει η δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου – Στο εδώλιο έξι άτομα
    Λίγα λουλούδια που άφησαν πολίτες έξω από το κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ξεκινά σήμερα η δίκη για τις συνθήκες θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας. Κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη είναι ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και οι τέσσερις αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο.

Ο θάνατος είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο 33χρονος από τους κατηγορούμενους.

Το υλικό που καταγράφηκε τον δείχνει να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο επιχειρηματίες και τελικά να ξεψυχά ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες. «Θάνατο σε δημόσια θέα» το χαρακτήρισε η πολιτική αγωγή.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Ζακ Κωστόπουλος το μεσημέρι της μοιραίας μέρας «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του πρώτου κατηγορούμενου επί της οδού Γλάδστωνος. Ο ιδιοκτήτης έλειπε και η πόρτα δεν ήταν κλειδωμένη.

Ο 33χρονος ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να βγει από το κατάστημα άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά τη γυάλινη πόρτα και στη συνέχεια το κάτω μέρος της βιτρίνας. Στη συνέχεια, όταν επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί, δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν».