20 Οκτώβριος 2020, 21:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2020, 21:37

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πρωτοβουλία ΗΠΑ – Ο Πομπέο φιλοξενεί τους ΥΠΕΞ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

  • Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πρωτοβουλία ΗΠΑ – Ο Πομπέο φιλοξενεί τους ΥΠΕΞ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν
    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (φωτ.: EPA / Riccardo Antimiani)

Σε… ουδέτερο έδαφος, στις ΗΠΑ, αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συζητήσουν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν οι δύο υπουργοί θα συνομιλήσουν παρουσία του Αμερικανού ομολόγου τους Μάικ Πομπέο, ή χωριστά.  

Το ραντεβού έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, στην Ουάσινγκτον.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Αρμένιο και τον Αζέριο ΥΠΕΞ, ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε αμέσως. Όμως οι συναντήσεις αυτές υποδηλώνουν πως, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον εντείνει την ανάμιξή της σε προσπάθειες για τον κατευνασμό μιας σύγκρουσης που έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε πως ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, θα συναντηθεί επίσης με απεσταλμένους της επονομαζόμενης Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, της οποίας συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν ηγηθεί για χρόνια της μεσολάβησης στη σύγκρουση.

Η Αρμενία δεν έδωσε στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες για τα σχέδια του υπουργού Εξωτερικών Ζοχράμπ Μνατσακανιάν στην Ουάσινγκτον.