20 Οκτώβριος 2020, 19:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2020, 19:48

Κρίσιμες οι στιγμές σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά – Έκρηξη κρουσμάτων στην Ελλάδα (βίντεο)

  • Κρίσιμες οι στιγμές σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά – Έκρηξη κρουσμάτων στην Ελλάδα (βίντεο)
    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Εγρήγορση και ιδιαίτερη προσοχή ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Καστοριάς, περιοχών όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ αυξημένο.

Κρίσιμα σταθερή είναι και η κατάσταση στην Αττική, με τον κεντρικό τομέα να είναι σε εύθραυστη φάση και άρα επικίνδυνη.

Όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, την Τετάρτη, στις 17:00, η ειδική επιτροπή επιδημιολόγων του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορονοϊό θα αξιολογήσει τα στοιχεία που αφορούν το επιδημιολογικό φορτίο σε διάφορες περιοχές. 

Ο ίδιος, την Τετάρτη, θα βρίσκεται στην Καστοριά όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τρεις δημάρχους της περιοχής.

Την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να πάρει μέρος σε αντίστοιχη σύσκεψη, στις 19:00. Σε κάθε περίπτωση κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην παίζουν με τον κορονοϊό. Επισήμανε ότι όλοι μπορούμε να αρρωστήσουμε καθώς ο SARS-CoV-2 δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις.

«Να προσέξουν οι νέοι, ηλικίας 18-40»
Στο ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε σήμερα με 667 νέες διαγνώσεις αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Όπως επισήμανε υπάρχει πλέον μια σαφή περαιτέρω αύξηση των νέων διαγνώσεων, επισημαίνοντας πως από τα σημερινά κρούσματα 250 αφορούν στην Αττική και 125 στη Θεσσαλονίκη στην οποία υπάρχει μία αυξητική τάση της τελευταίες ημέρες.

Αναφερόμενος στους θανάτους επισήμανε ότι πλέον καταγράφονται τουλάχιστον επτά με 8 θάνατοι ανά ημέρα και όχι 5 όπως συνέβαινε πριν μια εβδομάδα. Για τους διασωληνωμένους, επισήμανε πως ο αριθμός τους παραμένει σταθερός και είναι πάνω από 80 κάθε μέρα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε έκκληση στα άτομα ηλικίας 18 με 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Να τηρούν τα μέτρα και να φορούν μάσκα καθώς φαίνεται ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό διαγνώσεων.

Οι νέοι από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η ηλικιακή αυτή ομάδα εμφανίζει μία αύξηση όσον αφορά τα θετικά τεστ, της τάξεως του 10% με 20%

Τέλος αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται και γράφονται για την ομάδα αίματος 0. Εξήγησε ότι οι άνθρωποι με αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους καπνιστές που είπε πως διατρέχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσο covid 19 και τους κάλεσε να απέχουν από τη συνήθεια του καπνίσματος αυτή την περίοδο.