26 Οκτώβριος 2020, 18:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2020, 17:43

Στη Ροζαλία Ελευθεριάδου η υποτροφία του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης

  • Στη Ροζαλία Ελευθεριάδου η υποτροφία του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης (ΣΠΝ) ανακοινώνει τη συνεργασία του με τη Μαρία-Ροζαλία Ελευθεριάδου,* υποψήφια δρ Μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακοίνωσης για την προκήρυξη υποτροφίας μεταπτυχιακών σπουδών έδρασης στο αρχείο του Δημήτριου Στ. Κουτσογιαννόπουλου.

Ο Σύλλογος αναλαμβάνει το κόστος της διδακτορικής διατριβής της Ρ. Ελευθεριάδου με θέμα «Η έντεχνη Δυτική (ευρωπαϊκή) μουσική στα αστικά κέντρα του Εύξεινου Πόντου», και επιπλέον αναθέτει στην έγκριτη μουσικό, με ικανοποίηση και προσμονή, την επιστημονική επιμέλεια, επεξεργασία και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Δ. Στ. Κουτσογιαννόπουλου.

Ο ΣΠΝ «υιοθέτησε», κατόπιν ειδικών όρων από την Κατερίνα Κουτσογιαννοπούλου, το πολύτιμο αρχείο του πατρός της, το οποίο πρόκειται να αποδώσει –επεξεργασμένο ψηφιακά και με ελεύθερη πρόσβαση– στο κοινό.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης προσκαλεί τα εκατοντάδες σωματεία του Ποντίων να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και έκδοση του ανυπολόγιστου όγκου έντυπων τεκμηρίων περί του προσφυγικού ελληνισμού, τα οποία είτε βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε παλαιοπωλεία, είτε υφίστανται ως οικογενειακά κειμήλια, είτε τσουβαλιάζονται σε προσωπικές συλλογές και ανήλιες αποθήκες σωματείων, είτε αδικούνται αναξιοποίητα από την οικονομική δυστοκία επιστημόνων και ερευνητών.

Για τη σημαντική και ευγενή σύσταση της Ροζαλίας Ελευθεριάδου είμαστε υπόχρεοι στην Ιφιγένεια Κούση, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Σουρμενιτών στην Πτολεμαΐδα.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario
_____
*Η Μαρία-Ροζαλία Ελευθεριάδου είναι υποψήφια διδάκτωρ Μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (μεταπτυχιακό στη Μουσικολογία) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από την λειτουργία της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής στη σημερινή εποχή. Παράλληλα μελετά τη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική στην εκπαίδευση, την εκκλησιαστική μουσική, τα παραδοσιακά κρουστά, κ.α..

Από το 2000 έως το 2020 έχει διδάξει κρουστά, θεωρία ανατολικής μουσικής-μακάμια, και μουσικές προπαιδείες. Διατέλεσε μαέστρος σε μουσικά σύνολα κρουστών και χορωδίες, ενώ έχει στο ενεργητικό της πλήθος συναυλιών. Από το 2010 διδάσκει ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση, συνάμα δε συνεχίζει την ερευνητική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα στον τομέα της μουσικής.