19 Οκτώβριος 2020, 21:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2020, 21:15

Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη – «Βόμβα» οι νέοι

  • Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη – «Βόμβα» οι νέοι
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Ένα βήμα πριν από το «επίπεδο 3» βρίσκεται η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, καθώς τις τελευταίες ημέρες τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Το απόγευμα της Δευτέρας ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στην περιφερειακή ενότητα εντοπίστηκαν 49 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 13 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα επτά με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό.

Η εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ήταν το θέμα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση και επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα. Οι ίδιες πηγές από το Μαξίμου, ωστόσο, ανέφεραν ότι επισημάνθηκε η ανάγκη να εφαρμοστούν με ακόμα αυστηρότερο τρόπο οι υγειονομικοί κανόνες προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα χαλάρωσης. Άλλωστε στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ενώ από τον δήμαρχο ανακοινώθηκε ότι εντείνονται και οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας.

«Ένας στους δύο που είναι θετικοί στην πόλη μας είναι από 16 ως 29 χρονών. Αυτό κάτι δείχνει. Ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η έξαρση του κορονοϊού στη πόλη μας έχει να κάνει με μια ανεμελιά, μια αδικαιολόγητη ανεμελιά. Σήμερα αυτό δεν επιτρέπεται. Αν θέλουμε να έχουμε την πόλη ανοιχτή, τα μαγαζιά ανοιχτά, τα σχολεία ανοιχτά πρέπει να είμαστε όλοι παρά πολύ προσεκτικοί», τόνισε ο δήμαρχος.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και ο τριήμερος εορτασμός στη Θεσσαλονίκη, που ξεκινά την ημέρα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου και κορυφώνεται με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις. «Είναι κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Εκτός από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.