19 Οκτώβριος 2020, 19:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2020, 19:19

Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία με μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών

  • Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία με μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Οκτώ διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών έναντι της Ελλάδας από το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στον διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας περιλαμβάνονται επιστολές, αλλά και έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να καταγγείλει την «άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας» στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, και στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην επιστολή στην Ουάσινγκτον θα τονίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και θα επισημαίνεται ότι η τουρκική συμπεριφορά αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Στη δε επιστολή προς τις Βρυξέλλες θα υπογραμμίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).

Σχετικά με την παράνομη αναγγελία για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, η οποία επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η Ελλάδα θα κάνει καταγγελία τόσο στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας όσο και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας.

Επιπλέον, θα ενημερωθεί άμεσα η FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα σκοπεύει να προβάλει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας σε διεθνές επίπεδο, αναδεικνύοντας παράλληλα στα αρμόδια διεθνή όργανα τη συνεχή και καθημερινά επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.