19 Οκτώβριος 2020, 17:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2020, 17:04

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση με αφορμή την εισαγγελική πρόταση για τους καταδικασθέντες

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση με αφορμή την εισαγγελική πρόταση για τους καταδικασθέντες
    Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη μαζί με τους δικαστές στην έδρα του δικαστηρίου, στο Εφετείο Αθηνών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με μία ανατροπή που προκάλεσε ένταση και ποικίλα σχόλια διακόπηκε, σήμερα, η διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών, για να συνεχιστεί την Τρίτη στις 10:00, με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

Μετά τις τοποθετήσεις τους, το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει για το ποιοι θα εκτίσουν την ποινή τους και ποιοι θα παραμείνουν ελεύθεροι.

Αυτό που θα περιμένουν όλοι, αύριο, είναι να διαπιστώσουν εάν το δικαστήριο έκανε δεκτή τη πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου να χορηγηθεί αναστολή υπό όρους στην εκτέλεση των ποινών για όλους τους καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Η πρότασή της που δεν είναι δεσμευτική προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πολιτικής Αγωγής αλλά και την ένταση με κάποιους από τους συνηγόρους των καταδικασθέντων.


Κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο Αθηνών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Τι δήλωσε η Πολιτική Αγωγή στη δίκη
Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων» σημείωσε ο Παναγιώτης Σάπουντζακης, δικηγόρος του ΠΑΜΕ. «Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις, παρόλο που [ο Μιχαλολιάκος] καταδικάστηκε το '79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού» υπογράμμισε ο συνήγορος του ΠΑΜΕ και συμπλήρωσε εμφατικά: «Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα».

Από την πλευρά του ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, δήλωσε ότι «τώρα που η δίκη τελειώνει, η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων».

Σημείωσε ότι την Αδαμαντία Οικονόμου «τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν». Όπως δήλωσε ο ίδιος, η εισαγγελέας «δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους». «Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι» τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης.

Και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ανέφερε ότι «η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης». Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής σχολίασε ότι «υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας» και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Αν, όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο τον Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Αναφερόμενος στην Πολιτική Αγωγή ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου που έχει καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, είπε πως «Έχουν δικαίωμα αυτοί να μιλούν για την ποινή και την αναστολή; Αυτά είναι πειθαρχικά αδικήματα στο ΔΣΑ, αλλά δεν αφορούν το δικαστήριό σας. Σας προσβάλει όμως αυτό εσάς και την εισαγγελική Αρχή. Στην κρίση σας». Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής του απάντησαν: «Να μας φέρετε και του Λαγού τη δήλωση», αναφερόμενοι σε δήλωσή του ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, προκαλώντας αναστάτωση μέσα στην αίθουσα.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τις Τζούλη Βινιεράτου και Σοφία Μανδηλαρά.