19 Οκτώβριος 2020, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2020, 15:21

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Εύα Καϊλή ζητά κατάργηση της διευκόλυνσης απόκτησης βίζας για τους Αζέρους από την ΕΕ

  • Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Εύα Καϊλή ζητά κατάργηση της διευκόλυνσης απόκτησης βίζας για τους Αζέρους από την ΕΕ
    (Φωτ.: ert.gr)

Αίτημα αφαίρεσης της Schengen Visa των Αζέρων που κατέχουν διπλωματικά διαβατήρια και κατάρτηση της διευκόλυνσης απόκτησης βίζας για τους πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, κατέθεσε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ευρωβουλευτής σημειώνει ότι αυτή πρέπει να είναι η συνέπεια της κατάφωρης παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Αρμενίων πολιτών του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το αυταρχικό καθεστώς Αλίεφ.

Παράλληλα ζήτησε να γίνει εκτίμηση των συνεπειών της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν σε επίπεδο ασφαλείας της Ένωσης με ορατό πλέον ενδεχόμενο την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τις πληγείσες περιοχές προς την ΕΕ και πλήρη αναφορά και ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου από την Επιτροπή.

Επίσης ζήτησε την έμπρακτη στήριξη προς την Αρμενία με την εκκίνηση διαλόγου με σκοπό την κατάργηση της έκδοσης θεωρήσεων (visa) για τους Αρμένιους πολίτες σε μια περίοδο που η χώρα κινδυνεύει από γενικευμένη στρατιωτική επίθεση και μάλιστα μια επίθεση υποστηριζόμενη στρατιωτικά από την Τουρκία.

«Ο κ. Αλίεφ, διεξάγει έναν ανίερο πόλεμο εναντίον των Αρμενίων στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ καταπατώντας τη συμφωνία κατάπαυσης Πυρός του 1994 και αψηφώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για διάλογο. Η ΕΕ πρέπει να δείξει με αποφασιστικό τρόπο ότι τέτοιες κατάφορες πολεμικές επιθέσεις στη γειτονιά μας δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές χωρίς έμπρακτες συνέπειες», δήλωσε η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.