20 Οκτώβριος 2020, 10:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2020, 09:46

Ελένη Σαμανίδου: Η πορεία της τραγουδίστριας στην ποντιακή μουσική παράδοση

  • Ελένη Σαμανίδου: Η πορεία της τραγουδίστριας στην ποντιακή μουσική παράδοση
    (Φωτ.: facebook / Ελένη Σαμανίδου)

Με σεμνότητα και ταπεινότητα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, με όραμα αλλά κυρίως με αστείρευτη αγάπη για την ποντιακή μουσική παράδοση, η Ελένη Σαμανίδου κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσει τη δική πορεία στην ποντιακή μουσική σκηνή, μετρώντας μέχρι σήμερα δεκάδες συμμετοχές, εμφανίσεις και δισκογραφικές δουλειές.

Με καταγωγή από μουσική οικογένεια, η ενασχόλησή της με το τραγούδι ήταν μονόδρομος.

Κατάγεται από τη Σταυρούπολη της νότιας Ρωσίας, έχει ρίζες από τον αλησμόνητο Πόντο και σήμερα ζει στον Λευκώνα Σερρών. Όλη της η οικογένεια ασχολείται με την ποντιακή μουσική παράδοση. «Κατάγομαι από μουσική οικογένεια. Ο παππούς Συμεών ήταν εξαιρετικά καλλίφωνος, ο πατέρας μου Δημήτριος και ο θείος μου Βάνιας λυράρηδες και τραγουδιστές, με τεράστια συμβολή στη διατήρηση της ποντιακής μουσικής στη Ρωσία.

»Εγώ ξεκίνησα να ασχολούμαι με το ποντιακό τραγούδι μετά από παρότρυνση του αδελφού μου Οδυσσέα που έπαιζε ποντιακή λύρα και ήθελα να τον συνοδεύω» εκμυστηρεύεται στο pontos-news.gr η Ελένη Σαμανίδου.


(Βίντεο: YASAS.P Pontian & Greek music)

Ακολούθησαν πολυάριθμες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές της πόλης των Σερρών. Ως μαθήτρια κατάφερε να κερδίσει αρκετούς πανελλαδικούς μουσικούς διαγωνισμούς, ενώ αργότερα πραγματοποίησε εμφανίσεις στα μεγαλύτερα ποντιακά κέντρα της Ελλάδας. Συνολικά έχει ηχογραφήσει πέντε προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, ενώ έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους ποντιακής καταγωγής καλλιτέχνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δισκογραφική της δουλειά το 2008 με τίτλο Η σεβντά τρανόν πελιάν που έγινε σε συνεργασία με τους Μπάμπη Κεμανετζίδη, Φάνη Κουρουκλίδη και Οδυσσέα Σαμανίδη.


(Βίντεο: Babis Kemanetzidis)

Τέλος, η Ελένη Σαμανίδου μοιράζεται με το pontos-news.gr τα όνειρά της για το μέλλον και δίνει μια ευχή για τους καλλιτέχνες κάθε είδους που το επάγγελμα τους χτυπήθηκε πολύ την εποχή του κορονοϊού «Τα όνειρα και τα σχέδια στην εποχή που ζούμε είναι πιο προσγειωμένα πια. Ελπίζω η μουσική παράδοση να βγει μέσα από αυτά τα μέτρα που επιβάλλονται νικήτρια και να μην λυγίσει. Οι φίλοι μουσικοί, τραγουδιστές και οργανοπαίκτες, να οπλιστούν με υπομονή και επιμονή. Επίσης θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη βάση στη διατήρηση της διαλέκτου. Δεν χωράει άλλη έκπτωση, έχουμε ευθύνη γι' αυτό».


(Βίντεο: Damianos Akritidis)