19 Οκτώβριος 2020, 20:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2020, 19:48

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θωμά Σαββίδη «Ποντιακή Διατροφή» (βίντεο)

  • Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θωμά Σαββίδη «Ποντιακή Διατροφή» (βίντεο)
    (Φωτ.: facebook / Θωμάς Σαββίδης)

Διαδικτυακά παρουσιάστηκε χθες το νέο βιβλίο του βιολόγου-χημικού και καθηγητή ΑΠΘ Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο νεοσύστατος φορέας «PHOS» του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αμερικής.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Αυγή-Μαρία Ατματζίδου.

Στις περίπου 600 σελίδες του, το βιβλίο Ποντιακή διατροφή περιλαμβάνει πυκνή πληροφορία και γνώση για τη δομή της ποντιακής διατροφής και την κουλτούρα της ποντιακής μαγειρικής σε σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και τις πανάρχαιες τεχνικές και την αγροτική οικονομία του Πόντου, καθώς και πάνω από 400 παραδοσιακές συνταγές που υποστηρίζονται με περισσότερες από 500 έγχρωμες φωτογραφίες.

Ο Θωμάς Σαββίδης ανέφερε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης το πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο. «Παρατηρούσα από τα φοιτητικά μου χρόνια σε εκπομπές στην τηλεόραση που μιλήσουν για μακροζωία και έδειχναν Έλληνες μακρόβιους που στην πλειονότητά τους ήταν Πόντιοι. Όπως επίσης παρατήρησα ότι στα βαρέα ανδροπρεπή αθλήματα διακρίνονταν οι ποντιακής καταγωγής αθλητές μας. Έκανα τη σκέψη ότι αυτό οφείλεται στη διατροφή τους».

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Κωνσταντίνος Τσιλφίδης (πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά), Χαράλαμπος Βασιλειάδης (πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»), Ελένη Χαντζή (εκπρόσωπος του φορέα «PHOS»), Τάσος Κυριακίδης (εκδότης), Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης (χημικός, καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Γιώργος Κασαπίδης (γεωπόνος), Ρώμα Σιάχου (γενική γραμματέας της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας).