19 Οκτώβριος 2020, 11:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2020, 11:37

Ο Ερσίν Τατάρ έδωσε το στίγμα των αληθινών προθέσεών του για το Κυπριακό

  • Ο Ερσίν Τατάρ έδωσε το στίγμα των αληθινών προθέσεών του για το Κυπριακό
    Ο Τουρκοκύπριος Ερσίν Τατάρ πανηγυρίζει τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα της Κύπρου (φωτ.: EPA / BILGE BEBEK)

Χείρα ειρήνης και χείρα φιλίας τείνει, κατά δήλωσή του, προς τους Ελληνοκυπρίους, ο νικητής των ψευδοπροεδρικών εκλογών που έγιναν στα κατεχόμενα κυπριακή εδάφη.

Ο Ερσίν Τατάρ, που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού νέου «κυβερνητικού» σχήματος, είπε πως είναι έτοιμος να λύσει το Κυπριακό «στη βάση των πραγματικότητων».

«Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων. Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας», δήλωσε.

«Δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, εάν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον», πρόσθεσε ο Τατάρ επιβεβαιώνοντας ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του.

Εάν δεν το κάνουν αυτό, υπογράμμισε, «και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας».

Απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ σημείωσε: «Να είστε δίκαιοι. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».


Ο απερχόμενος επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί με τη σύζυγό του Μιράλ ψηφίζουν στον χθεσινό β’ γύρο των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα (φωτ.: EPA/BILGE BEBEK)

Αποχωρεί από την πολιτική ο Μουσταφά Ακιντζί
Το τέλος της πολιτικής του πορείας ανακοίνωσε ο μέχρι πρότινος ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Μουσταφά Ακιντζί και ευχήθηκε καλή τύχη στον Ερσίν Τατάρ και στους ανθρώπους της Κύπρου.

Ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχάρη τον Ερσίν Τατάρ και «όσους έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα», όπως είπε, που έδωσαν τη νίκη στον Τατάρ με ποσοστό 51,74%.

«Έχω αναφερθεί στο τι βιώσαμε. Να μην το επαναλάβω. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος που δεν έχει δει τι έχει γίνει. Εάν λέγαμε ότι αυτές οι εκλογές έγιναν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα ήταν η πραγματικότητα», σημείωσε ο απερχόμενος επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στην ερώτηση, τέλος, εάν θα φέρει ένσταση στο αποτέλεσμα, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε πως ο ίδιος αποδέχεται το τελικό αποτέλεσμα. «Οι φίλοι μας θα το δουν, αλλά δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Εύχομαι άλλη φορά η δημοκρατία μας να μην περιέλθει σε αυτή τη θέση» κατέληξε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Καλογεράκη.