19 Οκτώβριος 2020, 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2020, 08:18

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών των ποινών

  • Αποζημίωση 410.000 ευρώ για το θάνατο 25χρονου από αστυνομικά πυρά
    Η αίθουσα του Εφετείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σήμερα αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών των ποινών για τους καταδικασμένους στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Δώδεκα ημέρες μετά την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου θα ανακοινώσει την πρότασή της για το ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή για να εκτίσουν τις ποινές τους και σε ποιους ενδεχομένως θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Για όσους τελικά αποφασιστεί να περάσουν το κατώφλι των φυλακών, το δικαστήριο θα διαβιβάσει απόσπασμα της απόφασης στον εισαγγελέα εκτελέσεων ποινών και είτε θα συλληφθούν είτε θα προσέλθουν αυτοβούλως ενώπιον των δικαστικών Αρχών προκειμένου να πάρουν τον δρόμο για τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Τι θα γίνει με τον Γιάννη Λαγό
Κατά τη σημερινή διαδικασία, μετά την εισήγηση της εισαγγελέως επί του αιτήματος των καταδικασθέντων (πλην του Γιάννη Λαγού και του Γ. Ρουπακιά) για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, θα δευτερολογήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Από τη διάρκεια των αγορεύσεών τους θα εξαρτηθεί αν οι δικαστές λάβουν αποφάσεις έως το βράδυ της Δευτέρας ή αυτό θα συμβεί το πρωί της επόμενης συνεδρίασης (την Τρίτη 20/10).

Πολλοί προεξοφλούν πως μετά τη δήλωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού ότι δεν επιθυμεί να αιτηθεί την μη έκτιση της ποινής του και ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, ο ευρωβουλευτής έθεσε εαυτόν ένα βήμα πιο κοντά στην φράση «διατάσσει έκτιση» του δικαστηρίου.

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών ευρωβουλευτή κινείται η διαδικασία μέσω του Εισαγγελέα Εφετών (Εκτέλεση Ποινών) και του Αρείου Πάγου για την διαβίβαση του διατακτικού του δικαστηρίου στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του προκειμένου να συλληφθεί.

Τα ισχύοντα για την άρση ασυλίας είναι σαφή ως προς την προστασία του ευρωβουλευτή για την άσκηση των καθηκόντων του καθώς το προνόμιο της ασυλίας δεν θεωρείται προσωπικό αλλά αποτελεί εγγύηση ανεξαρτησίας του Κοινοβουλίου, ως ασυλία στην ελευθερία λόγου και βουλευτικής ψήφου, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για τη σύλληψη του βουλευτή απαιτείται άρση ασυλίας του αποκαλούμενου απαραβίαστου, αίτημα που θα κριθεί μέσω των διαδικασιών του Κοινοβουλίου.

Με την αποστολή του φακέλου με το διατακτικό του δικαστηρίου στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κινούνται οι διαδικασίες της νομικής επιτροπής που θα εξετάσει το αίτημα των ελληνικών αρχών για τον Γιάννη Λαγό και ακολουθεί η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Σώματος.

Η διαδικασία αναμένεται μακρά και με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο Κανονισμός προβλέπει άρση ασυλίας σε περιπτώσεις τελεσίδικης (δηλαδή δευτεροβάθμιου δικαστηρίου) καταδίκης.