4 Ιούνιος 2014, 17:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:11

Βρέθηκε τάφος με οστά 800 μωρών σε πρώην μοναστήρι

  • Πυρά σε εκκλησία στο Τέξας – Πληροφορίες για πολλά θύματα

Βρέθηκε τάφος με οστά 800 μωρών σε πρώην μοναστήρι

Μια ιστορικός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάφερε να αποδείξει πως τα οστά τα οποία είχαν εντοπιστεί στον σηπτικό βόθρο ενός πρώην μοναστηριού στο Τσούαμ της Ιρλανδίας ανήκαν σε περίπου 800 μωρά ανύπαντρων γυναικών που φιλοξενούνταν εκεί από τις μοναχές, στην περίοδο από το 1925 μέχρι το 1961.

Ο βόθρος, που ήταν γεμάτος με οστά, είχε ανακαλυφθεί το 1975 από κατοίκους της πόλης, όταν έσπασαν οι τσιμεντένιες πλάκες που τον κάλυπταν. Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι πίστευαν ότι τα οστά ανήκαν σε θύματα του μεγάλου λιμού που έπληξε την Ιρλανδία το 1840.

"Κάποιος μου ανέφερε την ύπαρξη ενός νεκροταφείου για νεογέννητα, όμως αυτό που ανακάλυψα ήταν κάτι παραπάνω από αυτό", δήλωσε η ιστορικός Κάθριν Κόρλις. Ερευνώντας στα αρχεία του πρώην μοναστηριού, που σήμερα δεν υπάρχει πια, η Κόρλις ανακάλυψε ένα μητρώο θανάτων από το οποίο αφήνεται να εννοηθεί ότι 796 παιδιά ενταφιάστηκαν κρυφά, χωρίς φέρετρο και χωρίς ταφόπλακα, από τις αδελφές.

Με βάση το μητρώο αυτό, τα παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό και διάφορες ασθένειες, όπως φυματίωση.

Ο Ουίλιαμ Τζόζεφ Ντόλαν, συγγενής ενός παιδιού που έζησε στη μονή των Αδελφών του Ελέους, προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να μάθει τι ακριβώς συνέβαινε εκεί.

Ο αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου Ντάρμοντ Μάρτιν δήλωσε ότι επιθυμεί να γίνουν "ανασκαφές σε αυτό που ενδέχεται να είναι ανώνυμοι τάφοι", τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί η ιστορία των ιδρυμάτων αυτών. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Κιάραν Κάνον εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθεί επίσημη έρευνα από το κράτος σημειώνοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να μην κάνουμε τίποτα".

Ήδη έχει ξεκινήσει έρανος για να συγκεντρωθούν χρήματα για την κατασκευή ενός μνημείου όπου θα αναγράφονται τα ονόματα όλων των παιδιών που πέθαναν στη μονή.

Η υπόθεση της μονής του Τσούαμ έρχεται να προστεθεί στις αποκαλύψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την κακοποίηση παιδιών και γυναικών στα σχολεία και τα ιδρύματα που διεύθυναν καθολικές μοναχές στην Ιρλανδία επί πολλές δεκαετίες.

Στις αρχές του 20ού αιώνα χιλιάδες ανύπαντρες έγκυες γυναίκες, οι οποίες την εποχή εκείνη θεωρούνταν "έκλυτες", στέλνονταν σε τέτοια ιδρύματα για να γεννήσουν κρυφά τα παιδιά τους. Εξοστρακισμένες από τη συντηρητική καθολική κοινωνία, συχνά αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα μωρά τους που δίνονταν για υιοθεσία. Πρόσφατα, η ταινία "Φιλομένα" του Βρετανού Στίβεν Φρίαρς κατέγραψε την ιστορία μιας από αυτές τις γυναίκες που αναζητούσε επί χρόνια τον γιο της ο οποίος είχε υιοθετηθεί από μια οικογένεια Αμερικανών.

Εξάλλου, μεταξύ 1922-'96, περισσότερες από 10.000 νεαρές γυναίκες αναγκάστηκαν να εργάζονται δωρεάν στα πλυντήρια που εκμεταλλεύονταν εμπορικά οι μοναχές. Οι κοπέλες αυτές, τις οποίες αποκαλούσαν "Αδελφές της Μαγδαληνής", είχαν κάνει παιδί εκτός γάμου ή η συμπεριφορά τους χαρακτηριζόταν "ανήθικη" από τις οικογένειες και τον περίγυρό τους.

Πηγή: imerisia.gr