18 Οκτώβριος 2020, 20:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2020, 20:04

Επίτιμος δημότης Λαμιέων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

  • Επίτιμος δημότης Λαμιέων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλά στην εκδήλωση (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Στην εκκλησιαστική περιουσία, στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Λαμιέων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Γοργοπόταμο Λαμίας, όπου ο δήμαρχος της πόλης Ευθύμιος Καραΐσκος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του «σε ένα τόπο, στενά συνδεδεμένο με δικά σας βιώματα, καθώς η Στερεά Ελλάδα και η λεβεντογέννα Ρούμελη, είναι ο τόπος που σας γέννησε και σας ανέθρεψε».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Αρχιεπισκόπου, κάνοντας αναφορά στις κοινωνικοπρονοιακές δομές και στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα η "Αποστολή" της Αρχιεπισκοπής, η οποία πλέον χάρη στον αεικίνητο και υπερδραστήριο ποιμενάρχη μας κ. Συμεών αναπτύσσει το έργο της αγάπης και στην Φθιώτιδα» τόνισε ο Ευθ. Καραΐσκος, ενώ ανέπτυξε το έργο του Μακαριώτατου.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε συγκινημένος για την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη και ευχαρίστησε τον δήμαρχο για όσα είπε, αλλά και για την αγαθή του προαίρεση. «Είναι για μένα τιμητική αυτή η ανάδειξη και θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ τον ευχαρίστησε και για την αναδρομή που έκανε «στην ταπεινή προσφορά μου, που είναι υποχρέωσή μου εξάλλου για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γοργοπόταμος
Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο Γοργοπόταμος συμβολίζει την ενότητα και την αντίσταση των Ελλήνων: «Ενότητα και αντίσταση. Δύο πράγματα, τα οποία φαίνονται και είναι δύσκολα. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε πολλές φορές τον πήχη και αυτές τις δυσκολίες να τις βάζουμε να συνεργαστούν. Ο Γοργοπόταμος λοιπόν, είναι ένα σύμβολο κομβικό για όλες τις εποχές, για όλους τους ανθρώπους, για όλες τις καταστάσεις, που αρχίζουν από τα προβλήματα του προσώπου, της οικογένειας, της πολιτείας, της διεθνούς καταστάσεως. Όσο προχωρούμε αντίθετα δεν θα βρίσκουμε διεξόδους, όσο προχωρούμε συνεργατικά λύνονται τα προβλήματα, έστω και με ολοκαυτώματα».


(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον δήμαρχο έναν τόμο με τα μνημεία της Βοιωτίας, αλλά και το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Συνοπτική θεώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, το οποίο, όπως είπε, βρίσκει και απάντηση σε όλα αυτά που είπαμε. Είναι πόνος ψυχής για ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με αφορμή τους επίσημους εορτασμούς του Αγίου Λουκά, πολιούχου και ελευθερωτή της πόλης.