18 Οκτώβριος 2020, 16:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2020, 08:04

Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

  • Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα
    Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μπροστά στον αδριάντα του Παύλου Μελά (φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Kατάθεση στεφάνων στον αδριάντα του Παύλου Μελά και των Μακεδονομάχων στην πλατεία Εθνικής Αμύνης και Τσιρογιάννη, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Μακεδονικού Αγώνα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.


(Φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Νωρίτερα το πρωί στο πλαίσιο του εορτασμού, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες αποστάσεις και τα μέτρα που προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο για την πρόληψη της διάδοσης της Covid-19.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης, στο μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση της τελετής, τόνισε ότι «ο Μακεδονικός Αγώνας υπήρξε το "Ευαγγέλιο της ελληνικής φυλής" όπως είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η εποποιία του Ελληνισμού που άνοιξε το δρόμο για την οριστική απελευθέρωση της Μακεδονίας μας.

»Ο Μακεδονικός Αγώνας διδάσκει και παραδειγματίζει πως πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίζουμε τις αυξημένες προκλήσεις των καιρών και πως τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Απαιτείται ομόνοια, συστράτευση και διαρκής επαγρύπνηση ώστε να προφυλάξουμε τα κεκτημένα και να αποδείξουμε ότι μέσα μας ζει ακόμα το πνεύμα του Μακεδονικού Αγώνα».


(Φωτ. Γραφείο Τύπου Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης)

Σε δηλώσεις του ο Απ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «τιμούμε σήμερα τη μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε όλοι εμείς, για να είναι η Μακεδονία ελεύθερη». Πρόσθεσε: «Ο Μακεδονικός Αγώνας είναι εκείνος που σφράγισε και εδραίωσε την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Είναι η απόδειξη ότι ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να διαφυλάξουμε με κάθε θυσία την εθνική μας ταυτότητα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα τιμά πάντα τον Μακεδονικό Αγώνα, υπενθυμίζοντας σε όλους, παντού και πάντα ότι η Ιστορία είναι αδιαπραγμάτευτη».