4 Ιούνιος 2014, 11:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:11

Το Πολεμικό Ναυτικό «βουλιάζει» τα σχέδια της Τουρκίας

  • Το Πολεμικό Ναυτικό «βουλιάζει» τα σχέδια της Τουρκίας

 Το Πολεμικό Ναυτικό «βουλιάζει» τα σχέδια της Τουρκίας

«Μπλε» εναντίον «κόκκινων» δυνάμεων στο βόρειο Αιγαίο και τελική φάση με απόβαση στην Σαμοθράκη, προβλέπει μεταξύ άλλων το σενάριο της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίς 2014».

Η επιλογή του νησιού κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού οι τούρκοι λίγα 24ωρα πριν στείλουν ολόκληρο στόλο να «εισβάλει» στις Κυκλάδες, είχαν προαναγγείλει έρευνες δυτικά της Σαμοθράκης και νότια της Θάσου.

Το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν προχώρησε στις έρευνες αυτές δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Μπορεί να επανέλθει το επόμενο διάστημα. Το γεγονός ωστόσο ότι στοχοποιείται ένα ελληνικό νησί και ιδίως η περιοχή δυτικά του 25ου Μεσημβρινού για σεισμικές έρευνες με ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε ένα σημείο που αποδεδειγμένα υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, συνιστά πρόκληση μείζονος σημασίας για την Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η τελική φάση της άσκησης «Καταιγίς 2014» θα διεξαχθεί στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σαμοθράκης, της Θάσου και της Λήμνου, όπου οι τούρκοι εγείρουν αξιώσεις, ανάλογες βέβαια με αυτές στο νότιο Αιγαίο, στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο. Πρόκειται για τα δύο άκρα της ελληνικής ΑΟΖ.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με την ανάπτυξη όλων των μονάδων του στο Αιγαίο, αλλά και γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφού σε ορισμένα στάδια η άσκηση θα μετατραπεί σε διακλαδική με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς, θα στείλουν ένα μήνυμα άμεσης επιχειρησιακής ετοιμότητας στην Τουρκία, λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση τύπου «λαβίδα» που σχεδίασε και πραγματοποίησε η Τουρκία από την βόρεια Αττική μέχρι και τις Κυκλάδες.

Άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν σε ετοιμότητα και κατά τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Το θέμα του εύρους και του τρόπου αντίδρασης δεν το επιλέγει η στρατιωτική αλλά η πολιτική ηγεσία.

Στην άσκηση που θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου 2014, με αποβατική ενέργεια, ο Στόλος θα χωρισθεί σε «μπλε» και «κόκκινους» με στόχο την απώθηση των «κόκκινων» προς τα τουρκικά παράλια. Θα εκτελεστούν όλων των ειδών τα σενάρια μάχης (ασκήσεις επιφανείας, αντιαεροπορικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου, πυρών, ηλεκτρονικού πολέμου και ασύμμετρης απειλής) καθώς και η αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών (επιφανείας, αέρος, υποβρύχια).

Στην «Καταιγίς 2014» θα δοκιμαστούν ειδικά σχέδια και θα συνδυαστούν οι ναυτικές επιχειρήσεις με την άσκηση «Αετός Α14» της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων και έτερων μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ σε ορισμένα αντικείμενα θα συμμετάσχουν και μονάδες του Λιμενικού Σώματος.

Όλος όμως ο συμβολισμός επικεντρώνεται αυτή τη φορά στη Σαμοθράκη και στην προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει υπό αμφισβήτηση περιοχή δυτικά του 25ου Μεσημβρινού.

Από εφημ. «Ελεύθερη Ώρα»

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr