16 Οκτώβριος 2020, 23:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2020, 22:39

Σε μίνι lockdown το Βέλγιο λόγω κορονοϊού

  • Σε μίνι lockdown το Βέλγιο λόγω κορονοϊού
    Άδεια η επιβλητική Γκραν Πλας, η κεντρικότερη πλατεία και το σημαντικότερο μνημείο των Βρυξελλών (φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Σε μια νέα επιταχυνόμενη φάση βρίσκεται πλέον η πανδημία σε όλο τον κόσμο, με τις χώρες τη μία μετά την άλλη να υιοθετούν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης, και σε μία προσπάθεια να αποφύγουν ένα νέο lockdown με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες.

Το Βέλγιο αποφάσισε να επιβάλει νέους περιορισμούς από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Κατά μέσο όρο στη χώρα καταγράφονται 6.000 κρούσματα τη μέρα.

Μετά από μια συνεδρίαση με ένταση, διαφωνίες και διακοπές, η Συμβουλευτική Επιτροπή κατέληξε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν είναι αρκετά. Έτσι, για έναν μήνα: θα κλείσουν τα καφέ και τα εστιατόρια, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, αλλά και η πώληση αλκοόλ από τις 8 το βράδυ.

Επιπλέον, η τηλεργασία γίνεται κανόνας, για δύο εβδομάδες οι συγκεντρώσεις στα σπίτια περιορίζονται στα τέσσερα άτομα (πάντα τα ίδια), ενώ ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει στενή επαφή με μόλις ένα άτομο. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές ακυρώνονται και απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων.

«Σήμερα σχεδόν 2.000 άτομα νοσηλεύονται. Χθες 35 άνθρωποι πέθαναν από τον κορονοϊό. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και είναι υψηλότερα από αυτά του Μαρτίου και του Απριλίου. Οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι θετικές, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο.